Amerykański placek z rabarbarem

2018-04-24
Marta Balko
Amerykański placek z rabarbarem
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto z rabarbarem to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty w ciepły dzień.
łatwy
25 min
4

Rabarbar najczęściej wykorzystujemy do gotowania kompotów. Ale jego zastosowanie jest znacznie szersze. Podajemy przepis na pyszne ciasto z rabarbarem.

Składniki

20 dag mąki

15 dag masła

1/2 szklanki cukru

1 jajko

1 kg obranego rabarbaru

szczypta soli

1 jajko

25 g orzechów włoskich

25 g masła

25 g mąki

25 g cukru

bułka tarta do posypania

10 dag twarogu

1 szklanka twarogu

1 szklanka cukru

3 jajka

5 dag mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z mąki, cukru, masła, jajka i szczypty soli szybko zagnieć ciasto.

Włóż je na 30 minut do lodówki.

Przygotuj krem: zmiel orzechy, utrzyj je z masłem, mąką, cukrem i jajkiem.

Wyłóż tortownicę ciastem, posmaruj kremem, posyp bułką tartą, na niej ułóż drobno pokrojony rabarbar.

Składniki na masę dokładnie wymieszaj i zalej nią rabarbar.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 70 minut.

Najlepiej smakuje podane na gorąco z gałką lodów.

Marta Balko