Amerykański placek z rabarbarem

Amerykański placek z rabarbarem
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto z rabarbarem to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty w ciepły dzień.
łatwy
25 min
4

Rabarbar najczęściej wykorzystujemy do gotowania kompotów. Ale jego zastosowanie jest znacznie szersze. Podajemy przepis na pyszne ciasto z rabarbarem.

SKŁADNIKI

  • 20 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 kg obranego rabarbaru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 25 g cukru
  • bułka tarta do posypania
  • 10 dag twarogu
  • 1 szklanka twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, cukru, masła, jajka i szczypty soli szybko zagnieć ciasto.
  • Włóż je na 30 minut do lodówki.
  • Przygotuj krem: zmiel orzechy, utrzyj je z masłem, mąką, cukrem i jajkiem.
  • Wyłóż tortownicę ciastem, posmaruj kremem, posyp bułką tartą, na niej ułóż drobno pokrojony rabarbar.
  • Składniki na masę dokładnie wymieszaj i zalej nią rabarbar.
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 70 minut.
  • Najlepiej smakuje podane na gorąco z gałką lodów.
Marta Balko
więcej