Znalazłam najłatwiejszy na świecie przepis na drożdżówki. Z jabłkami i tą przyprawą smakują wyśmienicie

drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Autor: Shutterstock Drożdżówki z jabłkami podkręć tą przyprawą. Są tak pyszne, że od razu upiecz dwie blachy.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem to klasyczny słodki wypiek, który oferuje wiele piekarni, cukierni i sklepów. Warto jednak upiec je samodzielnie. Z tym przepisem wcale nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka niedrogich składników i trochę wolnego czasu. Zobaczcie, jak zrobić w domu najlepsze drożdżówki z jabłkami i cynamonem.

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem – składniki

Puszyste i idealnie słodkie bułeczki zachwycą każdego. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w niedrogie produkty. Można je kupić bez względu na porę roku w mniejszych i większych sklepach. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty potrzebne do ciasta na drożdżówki, a druga to składniki do jabłkowego nadzienia.

  • składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, cukier, masło, żółtka, szczypta soli
  • składniki do nadzieniajabłka, masło, miód, cynamon

Jak zrobić drożdżówki z jabłkami i cynamonem?

Doskonałe pod każdym względem domowe bułeczki drożdżowe wypełnione pysznym nadzieniem z jabłek i cynamonu to pomysł na śniadanie, deser lub słodką przekąskę. Zamiast kupować gotowe jabłkowe drożdżówki, warto sprawdzić ten przepis. Jest prosty, a wyśmienite bułeczki udają się za każdym razem.

Ciasto drożdżowe, z którego robi się te pyszne jabłkowe bułeczki z cynamonem, rządzi się swoimi prawami. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, a masło roztopić. Gotowe ciasto powinno wyrastać niecałą godzinę, więc na przygotowanie drożdżówek trzeba mieć więcej czasu.

Jak więc przygotować całą blachę domowych drożdżówek z dodatkiem jabłek i cynamonu? Przepis jest prosty i stanowi dobrą pierwszą lekcję dla osób, które dopiero zaczynają przygodę ze słodkimi wypiekami na drożdżach.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – połączenie składników ciasta z zaczynem drożdżowym
  • 3. krok – wyrobienie ciasta i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 4. krok – przygotowanie nadzienia z jabłek i cynamonu
  • 5. krok – rozwałkowanie ciasta i uformowanie bułeczek
  • 6. krok – upieczenie drożdżówek z jabłkami i cynamonem w piekarniku

Jak upiec drożdżówki z jabłkami i cynamonem?

To jeden z najłatwiejszych przepisów na domowe bułeczki drożdżowe z jabłkami, których smak podkręca cynamon. Jak więc je upiec? Uformowane i wypełnione jabłkowym nadzieniem drożdżówki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny wyrastać około kwadransa. Po tym czasie blachę wstawia się do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi niecałe pół godziny. Bułeczki drożdżowe są gotowe już po 25 minutach. Kiedy ostygną można posypać je cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

SKŁADNIKI

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

  • masa jabłkowa:
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać połowę mleka i wsypać po 1 łyżce cukru oraz mąki. Wymieszać, rozcierając drożdże. Odstawić na 10 minut.
  • Do większej miski przesiać mąkę z solą. Wsypać pozostały cukier i dodać żółtka. Dodać roztopione masło. Wlać pozostałe mleko i zaczyn drożdżowy. Dłońmi lub robotem wyrobić elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut.
  • Jabłka obrać, pokroić w grubsze plasterki i przełożyć do garnka. Dodać masło i smażyć, aż staną się miękkie. Wsypać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na placek i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykroić koła. Ułożyć na blasze do pieczenia, zachowując odstępy.
  • Na środku każdego koła zrobić wgłębienie i nałożyć porcję jabłek z cynamonem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do drugiego wyrośnięcia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na pierwsze lub drugie śniadanie, na deser i jako przekąskę.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej