Zjawiskowe ciasto z cukinii z orzechami - rozkosz za grosze!
2021-08-06
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Ciasto z cukinii z orzechami jest łatwe do przygotowania, niedrogie i pyszne - wilgotne, pełne aromatu. Po prostu idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Pasuje też do niego szklanka mleka.
SKŁADNIKI
- 2 duże jajka
- 130 ml oleju
- 130 g cukru, lepszy będzie ciemny, ale można też użyć cukru białego
- 350 g cukinii startej razem ze skórką na tarce o dużych oczkach 2
- łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- Dodatkowo:
- polewa albo cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier z wanilią, cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty do połączenia składników.
- Do tak przygotowanej masy dodać cukinię dobrze odciśniętą z soku i krótko wymieszać mikserem.
- Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i dodać do masy z cukinią. Wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Do ciasta dodać orzechy, rodzynki i wymieszać krótko szpatułką.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 min.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść orzechy?