Szybka babka piaskowa cytrynowa - orzeźwiające ciasto na Wielkanoc
Tradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest szybka w przygotowaniu, a ponadto lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Babka piaskowa cytrynowa kusi odświeżającym aromatem cytrusów.
SKŁADNIKI
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel żółtka od białek.
- Masło (margarynę) zmiksuj z solą na puszystą masę. Potem, nadal miksując dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku, miksując każde około minuty.
- Osobno wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i dodaj do utartej masy. Białka ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie drewnianą łyżką .
- Przełóż ciasto do formy na babkę (jeśli nie masz - może być keksowa), wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
- Piecz około godziny, w piekarniku nagrzanym do 160ºC - aż patyczek będzie suchy. Ciasto pozostaw w formie do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.
Szybka babka piaskowa
Babka piaskowa to deser nie wymagający zbyt dużo czasu ani poświęcenia. Wystarczy zgromadzić składniki i utrzeć mikserem ciasto. Jedyne o czym należy pamiętać, to kolejność dodawania pożegnanych składników. Jeśli ją zachowamy i produkty będziemy dodawać partiami ciasto wyjdzie niesamowicie puszyste. Jeśli mamy chęć na babkę smakową można do niej dodać nieco naturalnego aromatu - skórki cytrynowej, skórki pomarańczowej, kakao lub wanilii. Można również dodać do niej nieco syropu owocowego, wtedy poza aromatem możemy otrzymać jeszcze ciekawy efekt kolorystyczny.
Polecamy także:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Sernik na święta - 20 przepisów na sernik