Szałowa babka amsterdamska z 4 rodzajami nadzienia

Szałowa babka amsterdamska z 4 rodzajami nadzienia
Autor: Shutterstock Niezrównana babka drożdżowa z rozmaitymi nadzieniami podbije twoje podniebienie
łatwy
45 min
4

Babka amsterdamska to wypiek może nie trudny, ale pracochłonny. Jednak efekt jest powalający i wynagradza poniesiony wysiłek. Ta babka podbije wasze podniebienia, koniecznie więc wypróbujcie ten przepis

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suszonych
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • zapach cytrynowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie serowe:
  • 125 g zmielonego białego sera
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • Nadzienie makowe:
  • 100 g mielonego maku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki tartej bułki
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 szklanka gorącego mleka
  • Nadzienie śliwkowe:
  • 150 g musu śliwkowego (można zastąpić powidłami śliwkowymi)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • Nadzienie orzechowe:
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki tartej bułki
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 szklanki gorącego mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru.
  • Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, posypać odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia.
  • Następnie dodać żółtka utarte z resztą cukru, pozostałe mleko i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza (można użyć miksera z końcówkami hakowymi).
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
  • Składniki na 4 rodzaje nadzienia wymieszać -  do każdego rodzaju w osobnej miseczce, przykryć i odstawić na czas wyrastania ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 24 części. Kolejno rozwałkowywać je na stolnicy lekko posypanej mąką na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nałożyć do połowy jeden rodzaj nadzienia, przykryć nieposmarowaną połówką.
  • Tak przygotowane kawałki ciasta układać na wzór dachówek w obficie posmarowanej masłem formie do babki z kominkiem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec około 50 minut w temp. 180 st.C. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Zobacz nasze inne przepisy na babki drożdżowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej