Szałowa babka amsterdamska z 4 rodzajami nadzienia
2022-11-10

łatwy
45 min
4
Babka amsterdamska to wypiek może nie trudny, ale pracochłonny. Jednak efekt jest powalający i wynagradza poniesiony wysiłek. Ta babka podbije wasze podniebienia, koniecznie więc wypróbujcie ten przepis
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suszonych
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- zapach cytrynowy
- szczypta soli
- Nadzienie serowe:
- 125 g zmielonego białego sera
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- Nadzienie makowe:
- 100 g mielonego maku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka rumu
- 1/2 szklanka gorącego mleka
- Nadzienie śliwkowe:
- 150 g musu śliwkowego (można zastąpić powidłami śliwkowymi)
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- Nadzienie orzechowe:
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)
- 1 łyżka rumu
- 1/2 szklanki gorącego mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru.
- Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, posypać odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia.
- Następnie dodać żółtka utarte z resztą cukru, pozostałe mleko i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza (można użyć miksera z końcówkami hakowymi).
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
- Składniki na 4 rodzaje nadzienia wymieszać - do każdego rodzaju w osobnej miseczce, przykryć i odstawić na czas wyrastania ciasta.
- Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 24 części. Kolejno rozwałkowywać je na stolnicy lekko posypanej mąką na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nałożyć do połowy jeden rodzaj nadzienia, przykryć nieposmarowaną połówką.
- Tak przygotowane kawałki ciasta układać na wzór dachówek w obficie posmarowanej masłem formie do babki z kominkiem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec około 50 minut w temp. 180 st.C. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Zobacz nasze inne przepisy na babki drożdżowe