Świąteczna strucla Heleny Vondráčkovej: specjalnie dla polskich fanów przepis na słodki chlebek

2021-03-29
Świąteczna strucla Heleny Vondráčkovej: specjalnie dla polskich fanów przepis na słodki chlebek
Autor: Shutterstock Słodki chlebek bożonarodzeniowy według specjalnego przepisu Heleny Vondráčkovej
łatwy
60 min
4

Helena Vondráčkova (73 l.) co roku szykuje na Boże Narodzenie specjalne słodkie chlebki. Czeska vánoční štola podobna do niemieckiej strucli stollen, jest słodka, wręcz przesłodka i bogato upakowana w owoce kandyzowane, rodzynki i migdały. Wielka gwiazda czeskiej piosenki na swoim Instagramie pochwaliła się domowymi wypiekami. Na prośbę polskich fanów gwiazda opublikowała tłumaczenie autorskiego przepisu na słodkich chleb, podpisując go „Smacznego. Helena Vondráčkova

Więcej o Helenie Vondráčkovej

Jeśli chcecie wiedzieć więcej, jak żyje i tworzy wielka gwiazda czeskiej i światowej piosenki, czytajcie:

Helena Vondráčková dla Super Expressu: Młodszy mąż uskrzydla kobietę

72-letnia Vondrackova W BIKINI. Nie uwierzysz, jak wygląda!

Vondráčková zdradza sekrety swojej figury... Niewiarygodne, że ona ma 73 lata! WIDEO

 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 80 g drożdży
  • 60 g migdałów (obranych i startych na grubo)
  • 380 g masła (zmiękczone)
  • 130 g kandyzowanych owoców
  • 380 g rodzynek
  • 150 g cukru (6 torebek cukru waniliowego)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • oraz cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować drożdże (drożdże + łyżeczka cukru), rozetrzeć do rozpuszczenia, dodać mąkę, letnie mleko, posypać mąką i przykryć serwetką, pozostawić do fermentacji.
  • W misce wymieszać mąkę, masło, dodać cukier i pozostałe składniki oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić na gładką masę i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Następnie jeszcze raz zagnieć, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy w kształt prostokąta, złożyć na trzy razy, jedna warstwa na drugiej i docisnąć brzegi.
  • Piec na blasze w temperaturze 180°C przez 45 minut.
  • Jeszcze gorącą struclę posypać cukrem pudrem.
  • Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na 3 tygodnie.
Redakcja
więcej