Świąteczna strucla Heleny Vondráčkovej: specjalnie dla polskich fanów przepis na słodki chlebek

Helena Vondráčkova (73 l.) co roku szykuje na Boże Narodzenie specjalne słodkie chlebki. Czeska vánoční štola podobna do niemieckiej strucli stollen, jest słodka, wręcz przesłodka i bogato upakowana w owoce kandyzowane, rodzynki i migdały. Wielka gwiazda czeskiej piosenki na swoim Instagramie pochwaliła się domowymi wypiekami. Na prośbę polskich fanów gwiazda opublikowała tłumaczenie autorskiego przepisu na słodkich chleb, podpisując go „Smacznego. Helena Vondráčkova
Więcej o Helenie Vondráčkovej
Jeśli chcecie wiedzieć więcej, jak żyje i tworzy wielka gwiazda czeskiej i światowej piosenki, czytajcie:
Helena Vondráčková dla Super Expressu: Młodszy mąż uskrzydla kobietę
72-letnia Vondrackova W BIKINI. Nie uwierzysz, jak wygląda!
Vondráčková zdradza sekrety swojej figury... Niewiarygodne, że ona ma 73 lata! WIDEO
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 80 g drożdży
- 60 g migdałów (obranych i startych na grubo)
- 380 g masła (zmiękczone)
- 130 g kandyzowanych owoców
- 380 g rodzynek
- 150 g cukru (6 torebek cukru waniliowego)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- oraz cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować drożdże (drożdże + łyżeczka cukru), rozetrzeć do rozpuszczenia, dodać mąkę, letnie mleko, posypać mąką i przykryć serwetką, pozostawić do fermentacji.
- W misce wymieszać mąkę, masło, dodać cukier i pozostałe składniki oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić na gładką masę i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Następnie jeszcze raz zagnieć, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy w kształt prostokąta, złożyć na trzy razy, jedna warstwa na drugiej i docisnąć brzegi.
- Piec na blasze w temperaturze 180°C przez 45 minut.
- Jeszcze gorącą struclę posypać cukrem pudrem.
- Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na 3 tygodnie.