Sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe - puchate, z nadzieniem jakie sobie wymarzysz!
2023-10-18
łatwy
60 min
4
Podajemy sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe. Dzięki niemu możesz przygotować słodkie rogaliki z ulubionym nadzieniem, kiedy tylko przyjdzie ci na to ochota!
SKŁADNIKI
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml ciepłej wody
- 150 ml ciepłego mleka
- 420 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 90 g rozpuszczonego masła
- 2 żółtka
- do nadziewania: dżem, konfitura, marmolada, nutella, ser - co najlepiej lubicie - ja nadziewam rogaliki domowymi powidłami
- roztrzepane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do kubka wkruszyć świeże drożdże, a następnie dodać łyżkę cukru, ciepłą wodę i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli nie urósł należy przygotować go ponownie - uważając na świeżość drożdży oraz temperaturę wody.) Suche drożdże wsypać do składników rozczynu, wymieszać i od razu dodać do ciasta właściwego.
- Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki oraz rozczyn i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi, aż otrzymamy jednolite i gładkie ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dużego koła i nożem podzielić je na trójkąty. U podstawy trójkąta nałożyć łyżeczkę gęstego dżemu lub marmolady i zwinąć ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie mogło wypłynąć ze środka) w kształt rogalika.
- Rogaliki odstawić na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 22-25 minut. Ostudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego