Sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe - puchate, z nadzieniem jakie sobie wymarzysz!

Sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe - puchate, z nadzieniem jakie sobie wymarzysz!
Autor: Shutterstock Rogaliki drożdżowe udadzą się zawsze, o ile mamy wypróbowany przepis na ciasto
łatwy
60 min
4

Podajemy sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe. Dzięki niemu możesz przygotować słodkie rogaliki z ulubionym nadzieniem, kiedy tylko przyjdzie ci na to ochota!

SKŁADNIKI

  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml ciepłej wody
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 420 g mąki pszennej 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka
  • do nadziewania: dżem, konfitura, marmolada, nutella, ser - co najlepiej lubicie - ja nadziewam rogaliki domowymi powidłami
  • roztrzepane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do kubka wkruszyć świeże drożdże, a następnie dodać łyżkę cukru, ciepłą wodę i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli nie urósł należy przygotować go ponownie - uważając na świeżość drożdży oraz temperaturę wody.) Suche drożdże wsypać do składników rozczynu, wymieszać i od razu dodać do ciasta właściwego.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki oraz rozczyn i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi, aż otrzymamy jednolite i gładkie ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dużego koła i nożem podzielić je na trójkąty. U podstawy trójkąta nałożyć łyżeczkę gęstego dżemu lub marmolady i zwinąć ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie mogło wypłynąć ze środka) w kształt rogalika.
  • Rogaliki odstawić na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 22-25 minut. Ostudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej