Sernik z blendera. Łatwy, ekspresowy, idealny dla początkujących

sernik z blendera
Autor: Shutterstock Kremowy sernik z blendera jest łatwy i szybki.
łatwy
30 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kremowy sernik, który robi się za pomocą blendera, jest tak łatwy, że zrobi go każdy bez względu na doświadczenie w domowym cukiernictwie. Ten sernik udaje się zawsze, wygląda efektownie i pysznie smakuje. Zobaczcie, jak zrobić sernik z blendera z polewą czekoladową na kruchym spodzie.

Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika?

Spód z herbatników jest prosty i szybki do zrobienia. Doskonale zastępuje kruche ciasto, znacznie ułatwia zrobienie sernika i skraca czas przygotowania. Herbatniki należy zmielić, a następnie wymieszać je z roztopionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Zmielone herbatniki z masłem przekłada się do tortownicy, wyrównuje i dociska.

Jak zrobić sernik blenderem?

Zrobienie tego pysznego sernika polega na zblendowaniu wszystkich potrzebnych składników. Do blendera przekłada się ser twarogowy na sernik, cukier, masło, jajka, skrobię ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Całość należy blendować kilka minut. Masa powinna być gładka, bez grudek i jednolita.

Jak zrobić polewę czekoladową?

Doskonałym uzupełnieniem sernika z blendera jest polewa czekoladowa. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut. Do małego garnka przelewa się śmietankę i dodaje czekoladę. Składniki należy podgrzewać, często mieszając, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką w gładką polewę.

Przepis na sernik z blendera

  • To bardzo łatwy przepis na pyszny i kremowy sernik. Masę serową robi się bardzo łatwo, ponieważ wszystkie składniki należy przełożyć do blendera i zmiksować.
  • To przepis na szybki sernik. Przygotowanie spodu z herbatników, masy serowej i polewy czekoladowej nie zajmie więcej niż pół godziny.
  • Sernik piecze się z prostych składników, które bez problemu można kupić w sklepach spożywczych przez cały rok.
  • Do sernika można wykorzystać ser z wiaderka lub twaróg półtłusty lub tłusty.
  • Sernik najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 20 cm.
  • Masę serową wzbogacą rodzynki, żurawina lub starta czekolada.
  • Wierzch sernika blendowanego można udekorować nie tylko polewą czekoladową. Sprawdzi się też słony karmel, świeże owoce, czekoladowe draże lub wiórki kokosowe.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 150 g herbatników
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • masa serowa:
  • 500 g sera na sernik
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • polewa czekoladowa:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wlać roztopione masło. Wymieszać i przesypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając.
  • Do blendera przełożyć ser i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsypać cukier i skrobię ziemniaczaną. Wbić jajka i wlać ekstrakt waniliowy. Blendować, aż masa stanie się gładka i jednolita. Przelać na ciasteczkowy spód.
  • Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, wstawić tortownicę i piec około 70 minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki i studzić sernik około 4 godzin. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.
  • Do rondelka przelać śmietankę i dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa. Odstawić do ostygnięcia.
  • Sernik udekorować polewą czekoladową i ponownie wstawić do lodówki. Polewą można też udekorować gotowe porcje sernika.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej