Rolada drożdżowa z dżemem. Przepis na domową struclę owocową, jak u babci

Rolada drożdżowa z dżemem. Przepis na domową struclę owocową, jak u babci
Autor: Shutterstock Strucla z dżemem może zastąpić pieczywo wielbicielom słodkich śniadań lub kolacji
łatwy
45 min
6

Dieta wegetariańska

Rolada drożdżowa z dżemem to ciasto jak u babci - puszyste, pachnące, z domowym dżemem i chrupiącą kruszonką. Nasze babcie potrafiły z prostych składników wyczarować cudowne ciasta, które znikały w mgnieniu oka. Warto podtrzymać tę tradycję, tym bardziej, że drożdżowa rolada smakuje wybornie z kawą, herbatą i mlekiem, a następnego dnia - także posmarowana nutellą.

SKŁADNIKI

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru pudru
  • 300 g domowego dżemu lub powideł
  • spora garść pokruszonych w dłoni płatków migdałów - opcjonalnie
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • opcjonalnie: większa szczypta cynamonu
  • 1 małe jajko do wysmarowania wierzchu ciasta pod kruszonkę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego kubka lub wysokiej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i letnie (nie gorące) mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto - można do tego użyć miksera w końcówkami hakowymi. Odstawić je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Dwie keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, “przyklejając” go do ścianek formy.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć delikatnie z miski i rozwałkować na stolnicy (lub blacie) podsypanej mąką, na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Śśrodek  posmarować dżemem lub powidłami  (zostawiając odstępy od brzegów), posypać pokruszonymi płatkami migdałów, zwinąć w roladę, przekroić na pół.
  • Ułożyć ciasto w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym małym jajkiem i posypać kruszonką. Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misce, rozetrzeć w dłoniach, i powstałymi grudkami posypać ciasto. Drożdżowe rolady piec 25 minut w temp. 190 st. C, na środkowej półkę piekarnika. Gotowe wystudzić w formach.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej