Rolada drożdżowa z dżemem. Przepis na domową struclę owocową, jak u babci
2023-03-03
łatwy
45 min
6
Dieta wegetariańska
Rolada drożdżowa z dżemem to ciasto jak u babci - puszyste, pachnące, z domowym dżemem i chrupiącą kruszonką. Nasze babcie potrafiły z prostych składników wyczarować cudowne ciasta, które znikały w mgnieniu oka. Warto podtrzymać tę tradycję, tym bardziej, że drożdżowa rolada smakuje wybornie z kawą, herbatą i mlekiem, a następnego dnia - także posmarowana nutellą.
SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru
- 300 g domowego dżemu lub powideł
- spora garść pokruszonych w dłoni płatków migdałów - opcjonalnie
- Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 60 g cukru
- opcjonalnie: większa szczypta cynamonu
- 1 małe jajko do wysmarowania wierzchu ciasta pod kruszonkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego kubka lub wysokiej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i letnie (nie gorące) mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto - można do tego użyć miksera w końcówkami hakowymi. Odstawić je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
- Po tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Dwie keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, “przyklejając” go do ścianek formy.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć delikatnie z miski i rozwałkować na stolnicy (lub blacie) podsypanej mąką, na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Śśrodek posmarować dżemem lub powidłami (zostawiając odstępy od brzegów), posypać pokruszonymi płatkami migdałów, zwinąć w roladę, przekroić na pół.
- Ułożyć ciasto w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym małym jajkiem i posypać kruszonką. Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misce, rozetrzeć w dłoniach, i powstałymi grudkami posypać ciasto. Drożdżowe rolady piec 25 minut w temp. 190 st. C, na środkowej półkę piekarnika. Gotowe wystudzić w formach.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.