Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Autor: Shutterstock Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym to ciasto bardzo łatwe do przygotowania, z powszechnie dostępnych i niedrogich składników.
łatwy
45 min
4

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym to proste ciasto biszkoptowe z łatwym do przygotowania musem jabłkowym. Niekłopotliwe do zrobienia ciasto jest  pyszne, wilgotne i bardzo efektowne. Podobnie jak szarlotka doskonale smakuje z lodami - miętowymi lub waniliowymi.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek  gorącej wody
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ściereczki i ciasta
  • Nadzienie:
  • 500 g startych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Do dekoracji:
  • gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka równomiernie posypać cukrem i polać gorącą wodą. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Małymi porcjami dodawać przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
  • Białka z solą ubić na sztywno ostrożnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać szpatułką. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.
  • Ciasto wyjąć i przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Oprószyć cukrem pudrem i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Przestudzić.
  • Do jabłek wlać sok z cytryny i wodę. Prażyć na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodać cukier, podgrzewać, mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i  wymieszać. Przestudzić, od czasu do czasu mieszając.
  • Roladę rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy. Ciasto zrolować i ponownie zawinąć w ściereczkę, wstawić do lodówki  do zastygnięcia.
  • Rozwinąć ze ściereczki, ozdobić roztopioną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.