Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym to proste ciasto biszkoptowe z łatwym do przygotowania musem jabłkowym. Niekłopotliwe do zrobienia ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo efektowne. Podobnie jak szarlotka doskonale smakuje z lodami - miętowymi lub waniliowymi.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek gorącej wody
- 180 g cukru
- 100 g mąki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ściereczki i ciasta
- Nadzienie:
- 500 g startych jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 1 galaretka cytrynowa
- Do dekoracji:
- gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka równomiernie posypać cukrem i polać gorącą wodą. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Małymi porcjami dodawać przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
- Białka z solą ubić na sztywno ostrożnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać szpatułką. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.
- Ciasto wyjąć i przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Oprószyć cukrem pudrem i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Przestudzić.
- Do jabłek wlać sok z cytryny i wodę. Prażyć na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodać cukier, podgrzewać, mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Przestudzić, od czasu do czasu mieszając.
- Roladę rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy. Ciasto zrolować i ponownie zawinąć w ściereczkę, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Rozwinąć ze ściereczki, ozdobić roztopioną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.