Proste ciasto jogurtowe - 7 składników za 7 zł na 8 porcji
2021-05-21
łatwy
20 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kto nie lubi prostego i pysznego ciasta jogurtowego, które jest tak łatwe w przygotowaniu i prawie nie wymaga sprzątania? Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać 7 tanich składników, wszystko w jednej misce i upiec. Wynik? Wilgotne i przepyszne ciasto z jogurtem z nutą cytryny i mnóstwem smaku!
Wskazówki, jak upiec proste ciasto jogurtowe?
- Jakiego jogurtu użyć? Najlepszy jest zwykły jogurt naturalny o nieco luźniejszej konsystencji od greckiego. Jogurt grecki nada ciastu większego ciężaru i ciasto nie będzie tak puszyste.
- Jaki rodzaj mąki użyć? Można użyć mąki pszennej lub bezglutenowej. Dla zwiększenia wartości odżywczych polecam wymieszanie tortowej mąki pszennej z mąką orkiszową pełnoziarnistą.
- Jak zrobić ciasto bezglutenowe? Przepis przetestowałam na bezglutenowej, a nawet mące ryżowej i wyszedł dobrze. W przypadku użycia mąki bezglutenowej należy wydłużyć czas pieczenia o 5 minut, czyli do około 40-45 minut. Ciasto wyszło puszyste i miało cudowny smak.
- Jak uzyskać cytrynowy smak? Dodaj skórkę z 1 dużej cytryny lub 2 mniejszych, jeśli wolisz wzmocnić cytrynowy smak.
- Czy można użyć cytrynowego cukru? Tak, to świetna opcja. Po ostatnich świętach kupiłam na wyprzedaży cukier puder ze skórką cytrynową. Ma intensywny cytrynowy smak i świetnie nadaje się do tego ciasta. Wystarczy dodać 2 łyżeczki
- Czy można upiec w innej foremce? Oczywiści. Pieczenie ciasta w tortownicy zamiast w keksówce skraca czas pieczenia - wystarczy piec około 30-35 minut.
- Jak przechowywać upieczone ciasto jogurtowe? Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni.
- Czy można zamrażać? Nie zamrażaj - chłodzenie wysusza to ciasto!
- Koszt prostego ciasta jogurtowego? Policzyłam wersję ciasta z mąką pszenną, cukrem rafinowanym i cukrem cytrynowym. Koszt składników na ciasto jogurtowe to 7,20 zł za 8 porcji pychoty!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka (250 g) jogurtu naturalnego
- 2 płaskie filiżanki (250 g) mąki pszennej lub mąki bezglutenowej lub ryżowej
- 1/2 szklanki (100 g) białego lub nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki (około 80 g) oleju roślinnego (użyłam oleju rzepakowego)
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru cytrynowego lub skórka starta z 1 cytryny
- 1 szczypta soli
- oraz prostokątna foremka keksowa o wymiarach 24 x 12 x 10 lub okrągła tortownica o średnicy 22 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i umieść ruszt na środkowej półce.
- Foremkę do pieczenia posmaruj masłem, spryskaj olejem w sprayu do gotowania lub po prostu wyłóż formę papierem do pieczenia (w tym przypadku nie ma potrzeby smarowania foremki).
- Wymieszaj jajka i cukier, następnie dodaj olej, skórkę z cytryny, esencję waniliową i ponownie wymieszaj. Dodaj jogurt (niezbyt zimny) i wymieszaj na gładką konsystencję. Wszystko w jednej misce.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i dodaj do mokrego ciasta do połączenia.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wygładź wierzch.
- Piec około 35-40 minut, aż szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i umieść na ruszcie do ostygnięcia.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.