Pavlova – tort bezowy z owocami sezonowymi - sprawdzony przepis

2021-03-29
beza pavlova z owocami
Autor: Shutterstock Beza ze świeżymi owocami to prawdziwa poezja smaku
średni
30 min
4

Pavlova to australijski tort bezowy ze śmietanowo-owocowym nadzieniem. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwiska primabaleriny Anny Pawłowej, której po raz pierwszy zaserwowano ten deser w Perth. Podajemy sprawdzony przepis na tort bezowy z owocami sezonowymi.

SKŁADNIKI

  • 4 białka
  • 250 g (kubek) drobnoziarnistego cukru
  • 375 g (1,5 kubka) ubitej śmietany kremówki
  • 250 g sezonowych owoców
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 150°C.
  • Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20 cm. Wyłóż papierem blachę.
  • Białka ubij na pianę z dodatkiem szczypty soli. Zacznij od wolnych obrotów miksera, stopniowo zwiększaj prędkość. Gdy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawaj do niej cukier. Ubijaj białka aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Piana powinna być gęsta, gładka i połyskliwa.
  • Rozsmaruj pianę z białek na papierze, nadaj jej kształt koła. Szpatułką wygładź brzegi i wierzch ciasta. Na brzegach zrób bokiem noża delikatne wgłębienia (to usztywni bezę i nada jej eleganckie wykończenie).
  • Piecz 40 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, pozwól bezie ostygnąć.
  • Na koniec udekoruj bezę bitą śmietaną i owocami.