Pandoro - mięciutkie i puszyste ciasto według receptury pewnej włoskiej babci
2022-08-11
łatwy
2 min
12
Dieta wegetariańska
Pandoro to tradycyjne włoskie ciasto drożdżowe wypiekane zazwyczaj z okazji Bożego Narodzenia. Nie bez powodu tak rzadko - jego przygotowania wymaga sporo cierpliwości. I trzeba przeznaczyć na nie niemal cały dzień, jeśli doliczyć czas oczekiwania na wyrośnięcie. Ale trzeba przyznać, że smakuje rewelacyjnie, więc warto podjąć to wyzwanie
SKŁADNIKI
- Zaczyn:
- 2,5 łyżki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 6 łyżek mąki pszennej
- Cisto etap 1:
- 1 szklanka mąki
- 2 niezbyt czubate łyżki cukru
- 1 jajo L o temperaturze pokojowej
- Ciasto etap 2:
- 1+1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżki miodu
- 2/3 kostki masła
- 2 jajka L + 2 żółtka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- kilka kropli esencji waniliowej
- skórka z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki z ciepłą wodą wsypać drożdże i pozostawić tak na 5 minut, następnie wymieszać, dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok 10-2 godziny (aż podwoi objętość).
- Do misy miksera włożyć wyrośnięty zaczyn, dodać mąkę, cukier oraz połowę rozkłóconego jajka z etapu 1, miksować za pomocą końcówki z hakiem przez 1 minutę na średnich obrotach. następnie dodać resztę jajka, zmniejszyć nieco obroty i wyrabiać ciasto przez ok 30 minut.
- Ciasto wyjąć na posypana mąka stolnicę i dokładnie je obtoczyć, uformować kulę, przełożyć do czystej miski, przykryć szmatka i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, bez przeciągów. Ciasto powinno ponownie zwiększyć swoją objętość dwukrotnie - może to zając nawet do 3 godzin.
- Wyrośnięte cisto przełożyć do misy miksera, dodać mąkę, cukier, miód, żółtka, sól, wanilię i skórkę otartą z pomarańczy. Miksować na średnich obrotach przez jedną minutę, a następnie dodać po 1 jajku. Miksować do połączeni składników, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy - ok 30 minut.
- Po tym czasie dodać masło - nie w całości, a małymi partiami. Po połączeniu masła z ciastem miksować jeszcze 30 min. Po tym czasie powinno ono być lśniące, jednolite i delikatnie lepkie. Posmarować dłonie i stolnice odrobiną masła i obtoczyć w nim ciasto.
- Uformować kulę i przełożyć ją do wysmarowanej masłem formy, przykryć. Zostawić w w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia, aż potroi swoją objętość - może to zająć do 5 godzin. Wyrośnięte ciasto powinno wystawać nieco ponad krawędź formy.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st. C. Wstawić formie z ciastem i piec ok 35-45 minut. Jeśli zbyt mocno będzie się rumienić z wierzchu można je po 25 minutach przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
- Po upieczeniu ciasto zostawić w formie przez ok 30 minut, a następnie wyjąc i studzić na kratce.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego