Pączki tureckie: przepis na tłusty czwartek i nie tylko

2021-03-29
Pączki tureckie - przepis na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock Pączki tureckie w słodkim syropie to ciekawy pomysł na celebrację tłustego czwartku
średni
30 min
4

Pączki tureckie, znane jako lokma, będą miłą odmianą w tłusty czwartek. Robi się je bez jajek, za to zanurza w pysznym syropie. Wypróbuj nasz przepis na pączki tureckie!

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 25 dkg mąki
  • 5 dkg drożdży + odrobina wody z cukrem
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 6 dkg masła
  • 2 dkg mąki ryżowej (możesz zmielić ryż w młynku do kawy)
  • olej do smażenia
  •  
  • syrop:
  • 40 dkg cukru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki białego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody z cukrem. Wlej do miski, dodaj mąkę, szczyptę soli, roztopione masło, mąkę ryżową i dodając powoli ciepłą wodę, wyrabiaj miękkie, gładkie ciasto.
  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Przygotuj syrop z cukru, cytryny i wody.
  • Z wyrośniętego ciasta formuj małe kulki i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż, aż będą złote.
  • Po odsączeniu wrzuć je do garnka z syropem i wymieszaj. Podawaj na stół.