Pączki tureckie: przepis na tłusty czwartek i nie tylko
2021-03-29
średni
30 min
4
Pączki tureckie, znane jako lokma, będą miłą odmianą w tłusty czwartek. Robi się je bez jajek, za to zanurza w pysznym syropie. Wypróbuj nasz przepis na pączki tureckie!
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 25 dkg mąki
- 5 dkg drożdży + odrobina wody z cukrem
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 6 dkg masła
- 2 dkg mąki ryżowej (możesz zmielić ryż w młynku do kawy)
- olej do smażenia
- syrop:
- 40 dkg cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- opcjonalnie: 2-3 łyżki białego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody z cukrem. Wlej do miski, dodaj mąkę, szczyptę soli, roztopione masło, mąkę ryżową i dodając powoli ciepłą wodę, wyrabiaj miękkie, gładkie ciasto.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotuj syrop z cukru, cytryny i wody.
- Z wyrośniętego ciasta formuj małe kulki i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż, aż będą złote.
- Po odsączeniu wrzuć je do garnka z syropem i wymieszaj. Podawaj na stół.