Orzeźwiająco cytrusowe spiralne bułeczki drożdżowe

Orzeźwiająco cytrusowe spiralne bułeczki drożdżowe
Autor: Shutterstock Spiralne bułeczki drożdżowe mogą mieć inny niż cynamonowy smak - dodaj do nich  cytrynę lub pomarańczę!
łatwy
45 min
4

Spiralne bułeczki drożdżowe, zazwyczaj cynamonowe,  to skandynawska specjalność. Jednak nie wszyscy są wielbicielami cynamonu, a nawet im może się znudzić  ten smak. Proponujemy przygotowanie spiralnych bułeczek o cytrusowym smaku - ty wybierasz, czy  będzie to bardziej orzeźwiająca cytryna, czy też słodsza i bardziej aromatyczna pomarańcza. Bułeczki idealnie pasują do popołudniowej  herbaty, doskonałe są też jako drugie śniadanie. Sprawdzą się też podczas modnego weekendowego brunchu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 7 g drożdży suchych lub około 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka, 
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy
  • 2 i 3/4 -3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny/pomarańczy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru, 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny/pomarańczy
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże (świeże lub suche) razem z łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku.
  • Mąkę przesiać, dodać lekko roztrzepane jajka, pozostały cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy, sól, wanilię oraz wyrośnięty zaczyn. Chwilę wszystko wyrabiać.
  • Następnie dodawać masło w kawałkach i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się jednolite, gładkie i lekko klejące. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, owinąć ją folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Przygotować nadzienie - cukier połączyć ze skórką cytrynową lub pomarańczową, dodać masło i zmiksować na kremową masę. Na koniec dodać imbir oraz sok z cytryny/pomarańczy. Gotowe nadzienie chłodzić przez co najmniej pół godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm. Posmarować go zimnym nadzieniem zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegów.
  • Zwinąć ciasto jak roladę i podzielić na 8 równych plastrów. Przełożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Przykryć folią i zostawić na około godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  • Piec w temperaturze 180 C przez 25-30 min do zarumienienia skórki. Wystudzić na kratce i polać lukrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego