Oponki drożdżowe z pomarańczą - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przedstawiamy przepis na oponki drożdżowe z pomarańczą, idealne nie tylko na tłusty czwartek, ale też na niedzielny karnawałowy deser!
Zobacz także: Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]
Lukier pomarańczowy: pączki najlepiej smakują z lukrem! Żeby go zrobić potrzebujesz:
szklanki cukru pudru,
3-4 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórki otartej z pomarańczy.
Składniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
Przeczytaj także: Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
SKŁADNIKI
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy wałkowaniu ciasta
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- pół łyżeczki soli,
- 60 g masła,
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy lub likieru pomarańczowego,
- skórka otarta z 1 pomarańczy.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (pamiętajmy, że ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba zrobić rozczyn). Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać, aż będzie gładkie i miękkie.
- Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć. Tradycyjnie, jak w przypadku wszystkich ciast drożdżowych - odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Jeśli ciasto już wyrosło (powinno podwoić swoją objętość), wyjąć je na blat (oprószony mąką) i rozwałkowywać na grubość około 1 cm. Do wycinania z ciasta oponek potrzebne będą dwie szklanki - duża i mała.
- Odkładamy oponki na blaszkę, gdzie powinny jeszcze trochę podrosnąć.
- Smażenie: pączki smażymy na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut z każdej strony, aż będę złociste.