Maślane ciasto drożdżowe - przepis na wilgotny i ciężki placek drożdżowy

Maślane ciasto drożdżowe - przepis na wilgotny i ciężki placek drożdżowy
Autor: Shutterstock Maślane ciasto drożdżowe z borówkami i morelami.
łatwy
90 min
10

Maślane ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, uwagi i czasu, ale odwdzięcza się niezapomnianym smakiem i konsystencją. To najlepsze ciasto drożdżowe, jakiego miałam okazję spróbować, a jestem ich miłośniczką.

Maślany drożdżowiec jak na wakacjach

Ciasto jest maślane, ciężkie, ale jednocześnie puszyste. Idealne. Można dodać do niego bakalie lub owoce, ale samo też jest genialne. Przepis przywiozłam z wakacji. Dostałam, a właściwie wyprosiłam od gospodyni, u której spędzaliśmy wakacje na Kujawach. Zachwycaliśmy się jej wypiekami przez cały pobyt, ale drożdżowiec po prostu pozamiatał wszystkie wspomnienia o szarlotkach i sernikach. 

Przepis na maślane ciasto drożdżowe

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 kostki masła
  • Polewa maślana
  • 0,5 kostki masła
  • 6 łyżek cukru
  • dowolne owoce lub bakalie
  • Kruszonka:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztopić w rondelku i odstawić żeby przestygło.
  • Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić.
  • Mąkę przesiać, na jej środku zrobić wgłębienie i wlać zaczyn, delikatnie wymieszać i zostawić na 15 min.
  • W tym czasie utrzeć jaja na jasną, puszystą masę z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym.
  • Masę jajeczną, rozpuszczone i przestudzone masło oraz szczyptę soli dodać do lekko wyrośniętego ciasta.
  • Zagnieść elastyczne ciasto, które odchodzi od dłoni lub ścianek misy robota jeśli wyrabiasz ciasto mechanicznie (robot planetarny z końcówką z hakiem świetnie się sprawdza - sprawdziłam).
  • Gotowe ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  • W międzyczasie przygotować sobie blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kasza manną (nadaje bardzo przyjemny posmak).
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić na 10 minut do lodówki.
  • W tym czasie rozpuścić masło z cukrem i przestudzić. Polewą posmarować wierzch ciasta i odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  • Wierzch ciasta można udekorować owocami, bakaliami lub kruszonką. Piec w 180 st. C (góra-dół) przez ok 40-45 minut.
  • Kruszonkę przygotujesz mieszając schłodzone masło, mąkę i cukier. Najlepiej zrobić to ręcznie, ucierając palcami, aż powstaną grudki.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej