Maślane ciasto drożdżowe - przepis na wilgotny i ciężki placek drożdżowy
2021-08-24
łatwy
90 min
10
Maślane ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, uwagi i czasu, ale odwdzięcza się niezapomnianym smakiem i konsystencją. To najlepsze ciasto drożdżowe, jakiego miałam okazję spróbować, a jestem ich miłośniczką.
Maślany drożdżowiec jak na wakacjach
Ciasto jest maślane, ciężkie, ale jednocześnie puszyste. Idealne. Można dodać do niego bakalie lub owoce, ale samo też jest genialne. Przepis przywiozłam z wakacji. Dostałam, a właściwie wyprosiłam od gospodyni, u której spędzaliśmy wakacje na Kujawach. Zachwycaliśmy się jej wypiekami przez cały pobyt, ale drożdżowiec po prostu pozamiatał wszystkie wspomnienia o szarlotkach i sernikach.
Przepis na maślane ciasto drożdżowe
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 niepełna szklanka mleka
- 3,5 szklanki mąki pszennej typ 550
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 0,5 kostki masła
- Polewa maślana
- 0,5 kostki masła
- 6 łyżek cukru
- dowolne owoce lub bakalie
- Kruszonka:
- 0,5 kostki masła
- 1 niepełna szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło roztopić w rondelku i odstawić żeby przestygło.
- Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić.
- Mąkę przesiać, na jej środku zrobić wgłębienie i wlać zaczyn, delikatnie wymieszać i zostawić na 15 min.
- W tym czasie utrzeć jaja na jasną, puszystą masę z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym.
- Masę jajeczną, rozpuszczone i przestudzone masło oraz szczyptę soli dodać do lekko wyrośniętego ciasta.
- Zagnieść elastyczne ciasto, które odchodzi od dłoni lub ścianek misy robota jeśli wyrabiasz ciasto mechanicznie (robot planetarny z końcówką z hakiem świetnie się sprawdza - sprawdziłam).
- Gotowe ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować sobie blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kasza manną (nadaje bardzo przyjemny posmak).
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić na 10 minut do lodówki.
- W tym czasie rozpuścić masło z cukrem i przestudzić. Polewą posmarować wierzch ciasta i odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
- Wierzch ciasta można udekorować owocami, bakaliami lub kruszonką. Piec w 180 st. C (góra-dół) przez ok 40-45 minut.
- Kruszonkę przygotujesz mieszając schłodzone masło, mąkę i cukier. Najlepiej zrobić to ręcznie, ucierając palcami, aż powstaną grudki.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego