Leśny mech – ciasto ze szpinakiem na słodko
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Leśny mech to popularne i bardzo smaczne ciasto ze szpinakiem. Ciasto ze szpinakiem? Dlaczego nie - skoro modne jest już od dawna ciasto z marchwi czy cukinii, to można też upiec ciasto ze szpinakiem. I to wcale nie wytrawne, ale właśnie na słodko!
Aby uatrakcyjnić wygląd ciasta leśny mech, do masy śmietanowej możesz dodać kostki galaretki (np. agrestowej). W tym celu przyrządź galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż w przepisie na opakowaniu (ok. 1/3 mniej), wlej ją do prostokątnego naczynia i dobrze schłodź w lodówce. Gdy zesztywnieje, pokrój w dużą kostkę i wymieszaj z gotową masą śmietanową.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g cukru
- cukier wanilinowy
- 3 duże jajka
- 1 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietany kremówki 36% (masa)
- 2 opakowania śmietan-fixu (masa)
- 2 łyżki cukru pudru (masa)
- owoc granatu do dekoracji (masa)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: szpinak rozmrozić, osączyć na sicie i odcisnąć z nadmiaru wody.
- Do miski wbić jajka, cukier i cukier waniliowy, zmiksować na puszystą masę.
- Ciągle miksując, dodawać stopniowo olej.
- Obydwie mąki przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać szpinak, całość delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę szpinakową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 St. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wyjąć z tortownicy i ostudzić.
- Masa śmietanowa: śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier puder.
- Wykończenie: z ciasta odciąć wierzch i pokruszyć. Na krążek ciasta wyłożyć masę śmietanową, posypać obficie okruszkami i leciutko docisnąć dłonią, aby nie odpadały. Wierzch ciasta posypać pestkami granatu. Schłodzić w lodówce.