Leśny mech – ciasto ze szpinakiem na słodko

2021-03-29
Joanna Anczura
ciasto leśny mech, ciasto ze szpinakiem, zielone ciasto ze szpinaku
Autor: Shutterstock Ciasto leśny mech - nie tylko smaczne, ale i efektowne
łatwy
35 min
4

Leśny mech to popularne i bardzo smaczne ciasto ze szpinakiem. Ciasto ze szpinakiem? Dlaczego nie - skoro modne jest już od dawna ciasto z marchwi czy cukinii, to można też upiec ciasto ze szpinakiem. I to wcale nie wytrawne, ale właśnie na słodko!

Aby uatrakcyjnić wygląd ciasta leśny mech, do masy śmietanowej możesz dodać kostki galaretki (np. agrestowej). W tym celu przyrządź galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż w przepisie na opakowaniu (ok. 1/3 mniej), wlej ją do prostokątnego naczynia i dobrze schłodź w lodówce. Gdy zesztywnieje, pokrój w dużą kostkę i wymieszaj z gotową masą śmietanową.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietany kremówki 36% (masa)
  • 2 opakowania śmietan-fixu (masa)
  • 2 łyżki cukru pudru (masa)
  • owoc granatu do dekoracji (masa)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: szpinak rozmrozić, osączyć na sicie i odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Do miski wbić jajka, cukier i cukier waniliowy, zmiksować na puszystą masę.
  • Ciągle miksując, dodawać stopniowo olej.
  • Obydwie mąki przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać.
  • Na koniec dodać szpinak, całość delikatnie wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę szpinakową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 St. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wyjąć z tortownicy i ostudzić.
  • Masa śmietanowa: śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier puder.
  • Wykończenie: z ciasta odciąć wierzch i pokruszyć. Na krążek ciasta wyłożyć masę śmietanową, posypać obficie okruszkami i leciutko docisnąć dłonią, aby nie odpadały. Wierzch ciasta posypać pestkami granatu. Schłodzić w lodówce.
Joanna Anczura