Jak zrobić oponki drożdżowe? Przepis na pyszne pączki z dziurką :)
2024-01-06
średni
40 min
4
Dieta wegetariańska
W karnawale, a zwłaszcza w Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii, a na naszych stołach goszczą tradycyjnie pączki, faworki, róże karnawałowe i wciąż niezmiennie popularne oponki drożdżowe – czyli obcojęzyczne donuty, inna wersja pączków. Podpowiadamy, jak je zrobić, i podajemy sprawdzony przepis na oponki drożdżowe.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 5 dkg drożdży
- 2 żółtka
- 1 ciepła szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka octu lub alkoholu
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże zalać odrobiną ciepłego mleko, dodać jedną łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Mąkę przesypać do miski, dodać mleko, żółtka, olej, cukier, cukier waniliowy, sól, ocet lub alkohol oraz zaczyn z drożdży.
- Składniki wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinać krążki.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Po usmażeniu oponki wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym. Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI!