Galatopita, czyli zapiekany deser mleczny. Przepis na słodką przekąskę prosto z Grecji

2023-03-24 10:15

Galatopita to obłędne danie, którego ojczyzną jest słoneczna Grecja. Jest to mleczny zapiekany deser. Smakuje pysznie, jest lekki, mleczny i słodki. Ci, którzy lubią poznawać nowe smaki kuchni z różnych stron świata, na pewno będą oczarowani tym greckim przepisem. Zobaczcie, jak zrobić galatopitę, czyli mleczną zapiekankę z Grecji.

Galatopita

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Galatopita to grecki mleczny deser, który podbije niejedno podniebienie.
łatwy
60 min
12

Dlaczego warto zrobić galatopitę?

  • To łatwy przepis na pyszną słodką przekąskę rodem z Grecji. Aby mleczny deser udał się za pierwszym razem trzeba jednak przestrzegać wszystkich zaleceń w przepisie.
  • Zrobienie pieczonego deseru z mleka nie zajmuje wiele czasu. Po przygotowaniu mlecznej masy trzeba ją jeszcze piec około 40 minut.
  • Do galatopity potrzebne są produkty, które bez problemu można kupić w każdym mniejszym i większym sklepie spożywczym.
  • Mleczną masę wzbogaci dodatek kakao lub posiekanej czekolady.
  • Mleczny deser pysznie smakuje z miodem i cynamonem. Można też posypać go cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Sprawdzą się też wiórki kokosowe i polewa czekoladowa.
  • Galatopita to pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Świetnie zastąpi bułeczki i drożdżówki czy gotowe słodycze ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 1 l mleka
  • 200 g cukru
  • 90 gramów masła
  • 90 g kaszy manny
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • powłoka:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do podania:
  • cukier puder
  • miód
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać mleko i wsypać cukier. Zagotować.
  • Kaszę mannę wymieszać ze skrobią kukurydzianą i solą. Wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Stopniowo wlewać gorące mleko i mieszać do połączenie składników. Powstałą masę przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszać, aż się roztopi.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Przelać masę i wyrównać. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepać z wodą i cukrem pudrem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją termoobiegu. Piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać z miodem, cukrem pudrem i cynamonem.
Kuchnia grecka. Milfej - deser w cieście filo
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...