Galatopita, czyli zapiekany deser mleczny. Przepis na słodką przekąskę prosto z Grecji
2023-03-24
łatwy
60 min
12
Galatopita to obłędne danie, którego ojczyzną jest słoneczna Grecja. Jest to mleczny zapiekany deser. Smakuje pysznie, jest lekki, mleczny i słodki. Ci, którzy lubią poznawać nowe smaki kuchni z różnych stron świata, na pewno będą oczarowani tym greckim przepisem. Zobaczcie, jak zrobić galatopitę, czyli mleczną zapiekankę z Grecji.
Dlaczego warto zrobić galatopitę?
- To łatwy przepis na pyszną słodką przekąskę rodem z Grecji. Aby mleczny deser udał się za pierwszym razem trzeba jednak przestrzegać wszystkich zaleceń w przepisie.
- Zrobienie pieczonego deseru z mleka nie zajmuje wiele czasu. Po przygotowaniu mlecznej masy trzeba ją jeszcze piec około 40 minut.
- Do galatopity potrzebne są produkty, które bez problemu można kupić w każdym mniejszym i większym sklepie spożywczym.
- Mleczną masę wzbogaci dodatek kakao lub posiekanej czekolady.
- Mleczny deser pysznie smakuje z miodem i cynamonem. Można też posypać go cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Sprawdzą się też wiórki kokosowe i polewa czekoladowa.
- Galatopita to pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Świetnie zastąpi bułeczki i drożdżówki czy gotowe słodycze ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 1 l mleka
- 200 g cukru
- 90 gramów masła
- 90 g kaszy manny
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- powłoka:
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- do podania:
- cukier puder
- miód
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać mleko i wsypać cukier. Zagotować.
- Kaszę mannę wymieszać ze skrobią kukurydzianą i solą. Wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.
- Stopniowo wlewać gorące mleko i mieszać do połączenie składników. Powstałą masę przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszać, aż się roztopi.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Przelać masę i wyrównać. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepać z wodą i cukrem pudrem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją termoobiegu. Piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać z miodem, cukrem pudrem i cynamonem.
Kuchnia grecka. Milfej - deser w cieście filo