Galatopita, czyli zapiekany deser mleczny. Przepis na słodką przekąskę prosto z Grecji

Galatopita
Autor: Shutterstock Galatopita to grecki mleczny deser, który podbije niejedno podniebienie.
łatwy
60 min
12

Galatopita to obłędne danie, którego ojczyzną jest słoneczna Grecja. Jest to mleczny zapiekany deser. Smakuje pysznie, jest lekki, mleczny i słodki. Ci, którzy lubią poznawać nowe smaki kuchni z różnych stron świata, na pewno będą oczarowani tym greckim przepisem. Zobaczcie, jak zrobić galatopitę, czyli mleczną zapiekankę z Grecji.

Dlaczego warto zrobić galatopitę?

  • To łatwy przepis na pyszną słodką przekąskę rodem z Grecji. Aby mleczny deser udał się za pierwszym razem trzeba jednak przestrzegać wszystkich zaleceń w przepisie.
  • Zrobienie pieczonego deseru z mleka nie zajmuje wiele czasu. Po przygotowaniu mlecznej masy trzeba ją jeszcze piec około 40 minut.
  • Do galatopity potrzebne są produkty, które bez problemu można kupić w każdym mniejszym i większym sklepie spożywczym.
  • Mleczną masę wzbogaci dodatek kakao lub posiekanej czekolady.
  • Mleczny deser pysznie smakuje z miodem i cynamonem. Można też posypać go cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Sprawdzą się też wiórki kokosowe i polewa czekoladowa.
  • Galatopita to pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Świetnie zastąpi bułeczki i drożdżówki czy gotowe słodycze ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 1 l mleka
  • 200 g cukru
  • 90 gramów masła
  • 90 g kaszy manny
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • powłoka:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do podania:
  • cukier puder
  • miód
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać mleko i wsypać cukier. Zagotować.
  • Kaszę mannę wymieszać ze skrobią kukurydzianą i solą. Wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Stopniowo wlewać gorące mleko i mieszać do połączenie składników. Powstałą masę przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszać, aż się roztopi.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Przelać masę i wyrównać. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepać z wodą i cukrem pudrem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją termoobiegu. Piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać z miodem, cukrem pudrem i cynamonem.
Kuchnia grecka. Milfej - deser w cieście filo
Anna Szulc-Górska
więcej