Ciasto szafran - prosty przepis na ciasto szafranowe

2021-04-14
Anna Śmiałek
Ciasto szafran - prosty przepis na ciasto szafranowe
Autor: Shutterstock Ciasto szafran podawaj z bitą śmietaną, udekorowane pecikami szafranu
łatwy
25 min
4

Ciasto szafran, w pięknym żółtym kolorze przygotujesz niesłychanie łatwo. Potrzebujesz jednak  do niego prawdziwego szafranu, który  nada ciastu piękny kolor i  odrobinę podkręci jego smak.

Składniki

0,5 g zmielonego szafranu

150 g masła

2 jajka

100 ml soku z pomarańczy

180 cukru

220 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

bita śmietana i  pręciki szafranu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masło rozpuścić, dodać do niego szafran i odstawić do przestudzenia.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać masło z szafranem.

Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać połowę do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką i wlać połowę soku z pomarańczy.

Wsypać resztę mąki, wymieszać i wlać resztę soku. Ponownie wymieszać szpatułką.

Wyłożyć ciasto foremki keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.i piec przez 30 minut.

Anna Śmiałek