Ciasto szafran - prosty przepis na ciasto szafranowe

Ciasto szafran - prosty przepis na ciasto szafranowe
Autor: Shutterstock Ciasto szafran podawaj z bitą śmietaną, udekorowane pecikami szafranu
łatwy
25 min
4

Ciasto szafran, w pięknym żółtym kolorze przygotujesz niesłychanie łatwo. Potrzebujesz jednak  do niego prawdziwego szafranu, który  nada ciastu piękny kolor i  odrobinę podkręci jego smak.

SKŁADNIKI

  • 0,5 g zmielonego szafranu
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 180 cukru
  • 220 g pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do dekoracji:
  • bita śmietana i  pręciki szafranu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuścić, dodać do niego szafran i odstawić do przestudzenia.
  • Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać masło z szafranem.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać połowę do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką i wlać połowę soku z pomarańczy.
  • Wsypać resztę mąki, wymieszać i wlać resztę soku. Ponownie wymieszać szpatułką.
  • Wyłożyć ciasto foremki keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.i piec przez 30 minut.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej