Ciasto szafran - prosty przepis na ciasto szafranowe
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Ciasto szafran, w pięknym żółtym kolorze przygotujesz niesłychanie łatwo. Potrzebujesz jednak do niego prawdziwego szafranu, który nada ciastu piękny kolor i odrobinę podkręci jego smak.
SKŁADNIKI
- 0,5 g zmielonego szafranu
- 150 g masła
- 2 jajka
- 100 ml soku z pomarańczy
- 180 cukru
- 220 g pszennej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do dekoracji:
- bita śmietana i pręciki szafranu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić, dodać do niego szafran i odstawić do przestudzenia.
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać masło z szafranem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać połowę do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką i wlać połowę soku z pomarańczy.
- Wsypać resztę mąki, wymieszać i wlać resztę soku. Ponownie wymieszać szpatułką.
- Wyłożyć ciasto foremki keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.i piec przez 30 minut.