Ciasto drożdżowe z rodzynkami i cynamonem - idealny początek dnia
2021-05-01
łatwy
60 min
6
Ciasto z rodzynkami i cynamonem to rodzaj drożdżowego chlebka. Jest idealne do przygotowania porannych tostów, smakuje znakomicie samo, albo z odrobiną masła. Świetne na świeżo, zaraz po upieczeniu, ale także po kilku dniach. Znakomicie nadaje się dna słodkie tosty. Do tego aromatyczna kawa lub pyszna herbata, ewentualnie kubek ciepłego mleka lub kakao i najlepsze śniadanie na stole.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżka roztopionego masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki drożdży instant
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 0,5 szklanki rodzynek
- masło do smarowania formy
- Nadzienie
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu mielonego
- 2 łyżki stopionego masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W letnim mleku rozpuść miód i dodaj stopione masło. Dodaj drożdże i odstaw zaczyna na 10 minut.
- Po tym czasie do pienistego zaczynu dodaj mąkę, sól, jajka i rodzynki. Wyrób ciasto: ręcznie lub robotem z końcówką hakową na średnich obrotach.
- Gdy składniki się połączą w jednolite ciasto przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- Wymieszaj składniki nadzienia, aby powstała masa. Ciasto rozwałkuj i posmaruj nadzieniem, zwiń w roladę.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem foremki, przykryj ściereczką i odstaw ponownie na 1 godzinę.
- Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do do 190 st. C. Pod spodem ustaw drugą blaszkę wypełnioną gorącą wodą.
- Piecz około 50 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę, poczekaj do całkowitego ostygnięcia.