Ciasto Babie lato - prawdziwa rozkosz dla zmysłów

Ciasto Babie lato - prawdziwa rozkosz dla zmysłów
Autor: Shutterstock Cynamonowy biszkopt z delikatnym kremem to ciasto Babie lato
łatwy
45 min
6

Ciasto Babie lato to delikatny ciemny biszkopt z cynamonową nutą i kremem ze śmietanki i mascarpone. Słodycz tego ciasta jest przełamana dodatkiem powideł śliwkowych, które idealnie komponują się z cynamonowym ciastem. Słodkie powitanie jesieni

SKŁADNIKI

  • Biszkopt cynamonowy:
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • KREM MASCARPONE:
  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • Poncz do nasączenia:
  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  •  200 g płatków migdałowych, podprażonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać razem z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodać suche składniki i delikatnie mieszać łyżką lub szpatułką.
  • Wyłożyć do formy i piec w temp. 175ºC przez około 30-35 min, do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.
  • Spodni blat ciasta delikatnie nasączyć połową herbaty i posmarować powidłami. Żelatynę namoczyć w wodzie do spęcznienia, a następnie podgrzać  w mikrofali i zostawić do wystudzenia.
  • Śmietankę ubić mikserem razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlać żelatynę.
  • Wyłożyć połowę kremu na biszkopt, przykryć drugim blatem, który następnie należy nasączyć i posmarować powidłami. Przykryć ciasto pozostałym kremem.
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószyć podprażonymi płatkami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej