Ciasto Babie lato - prawdziwa rozkosz dla zmysłów
2022-09-26
łatwy
45 min
6
Ciasto Babie lato to delikatny ciemny biszkopt z cynamonową nutą i kremem ze śmietanki i mascarpone. Słodycz tego ciasta jest przełamana dodatkiem powideł śliwkowych, które idealnie komponują się z cynamonowym ciastem. Słodkie powitanie jesieni
SKŁADNIKI
- Biszkopt cynamonowy:
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- KREM MASCARPONE:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- Poncz do nasączenia:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- DODATKOWO:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 200 g płatków migdałowych, podprażonych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać razem z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodać suche składniki i delikatnie mieszać łyżką lub szpatułką.
- Wyłożyć do formy i piec w temp. 175ºC przez około 30-35 min, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.
- Spodni blat ciasta delikatnie nasączyć połową herbaty i posmarować powidłami. Żelatynę namoczyć w wodzie do spęcznienia, a następnie podgrzać w mikrofali i zostawić do wystudzenia.
- Śmietankę ubić mikserem razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlać żelatynę.
- Wyłożyć połowę kremu na biszkopt, przykryć drugim blatem, który następnie należy nasączyć i posmarować powidłami. Przykryć ciasto pozostałym kremem.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószyć podprażonymi płatkami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?