Chorwacki przysmak na tłusty czwartek. Przepis na małe pączki z niespodzianką
Dieta wegetariańska
Przepis na te małe pączki pochodzi z Chorwacji. Fritule są pyszne i świetnie sprawdzą się podczas tłustego czwartku. Chociaż nie mają nadzienia, w cieście znajduje się smaczna niespodzianka. Przepis nie jest trudny, a lista składników obejmuje proste produkty. Oto łatwy i sprawdzony przepis na pyszne chorwackie fritule, które zaskoczą łatwością przygotowania i obłędnym smakiem.
Chrowackie fritule – z czego zrobić?
Aby zrobić w domu pyszne małe pączki według chorwackiego przepisu, należy zaopatrzyć się w proste i niedrogie produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Nie trzeba ich szukać w internecie czy delikatesach.
Swój wyjątkowy smak fritule zawdzięczają pysznym dodatkom. W ich środku na próżno szukać nadzienia, ale ciasto zostało wzbogacone orzechami włoskimi, rodzynkami i jabłkiem. Nutę świeżości zapewnia dodatek otartej skórki z cytryny. To właśnie te składniki sprawiają, że małe chorwackie pączusie są tak pyszne.
Co więc jest potrzebne do usmażenia pysznych chorwackich pączków? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- rodzynki
- orzechy włoskie
- jabłko
- suche drożdże
- cukier
- skórka cytrynowa
- woda
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
Jak zrobić fritule?
Przepis na fritule, który pochodzi z Chorwacji, jest łatwy. Aby zrobić te pyszne małe pączki z orzechami i rodzynkami, nie trzeba być zaawansowanym cukiernikiem. Dzięki temu, że przepis jest tak prosty, każdy możne usmażyć furę obłędnych pączków.
Przepis na fritule jest nietrudny. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane i podzielone na poszczególne kroki:
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wymieszanie zaczynu drożdżowego z mąką, solą, orzechami włoskimi, rodzynkami, startym jabłkiem i skórką cytrynową.
- 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
- 4. krok – uformowanie pączków i usmażenie ich na głębokim tłuszczu
- 5. krok – obtoczenie pączków w cukrze
Jak podawać fritule?
Pyszne i puszyste chorwackie pączki zrobią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje. To ciekawa propozycja na tłusty czwartek i zamiennik tradycyjnych pączków. Wzbogacone orzechami i rodzynkami fritule sprawdzą się także w czasie karnawału.
Łatwość przygotowania sprawia, że pyszne chorwackie fritule można robić przez cały rok i serwować nawet bez żadnej okazji. To pomysł nie tylko na deser, ale i słodką przekąskę. Zastąpią gotowe drożdżówki ze sklepu. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek. Idealnie komponują się z kawą, herbatą i mlekiem.
SKŁADNIKI
- 900 g mąki pszennej
- 800 ml letniej wody
- 1 szklanka rodzynek
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 jabłko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do 1 szklanki ciepłej wody wsypać drożdże i cukier. Wymieszać i przelać do miski.
- Do miski z zaczynem przesiać mąkę ze szczyptą soli. Wsypać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Dodać obrane i starte na tarce jabłko oraz skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać.
- Do ciasta wlać pozostałą wodę i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
- W garnku rozgrzać olej lub roztopić smalec. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki i smażyć partiami z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gorące pączki posypać cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać w tłusty czwartek i na inne okazje.