Chorwacki przysmak na tłusty czwartek. Przepis na małe pączki z niespodzianką

fritule
Autor: Shutterstock Puszyste fritule według chorwackiego przepisu są idealne na tłusty czwartek.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Przepis na te małe pączki pochodzi z Chorwacji. Fritule są pyszne i świetnie sprawdzą się podczas tłustego czwartku. Chociaż nie mają nadzienia, w cieście znajduje się smaczna niespodzianka. Przepis nie jest trudny, a lista składników obejmuje proste produkty. Oto łatwy i sprawdzony przepis na pyszne chorwackie fritule, które zaskoczą łatwością przygotowania i obłędnym smakiem.

Chrowackie fritule – z czego zrobić?

Aby zrobić w domu pyszne małe pączki według chorwackiego przepisu, należy zaopatrzyć się w proste i niedrogie produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Nie trzeba ich szukać w internecie czy delikatesach.

Swój wyjątkowy smak fritule zawdzięczają pysznym dodatkom. W ich środku na próżno szukać nadzienia, ale ciasto zostało wzbogacone orzechami włoskimi, rodzynkami i jabłkiem. Nutę świeżości zapewnia dodatek otartej skórki z cytryny. To właśnie te składniki sprawiają, że małe chorwackie pączusie są tak pyszne.

Co więc jest potrzebne do usmażenia pysznych chorwackich pączków? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • jabłko
  • suche drożdże
  • cukier
  • skórka cytrynowa
  • woda
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia

Jak zrobić fritule?

Przepis na fritule, który pochodzi z Chorwacji, jest łatwy. Aby zrobić te pyszne małe pączki z orzechami i rodzynkami, nie trzeba być zaawansowanym cukiernikiem. Dzięki temu, że przepis jest tak prosty, każdy możne usmażyć furę obłędnych pączków.

Przepis na fritule jest nietrudny. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane i podzielone na poszczególne kroki:

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wymieszanie zaczynu drożdżowego z mąką, solą, orzechami włoskimi, rodzynkami, startym jabłkiem i skórką cytrynową.
  • 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 4. krok – uformowanie pączków i usmażenie ich na głębokim tłuszczu
  • 5. krok – obtoczenie pączków w cukrze

Jak podawać fritule?

Pyszne i puszyste chorwackie pączki zrobią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje. To ciekawa propozycja na tłusty czwartek i zamiennik tradycyjnych pączków. Wzbogacone orzechami i rodzynkami fritule sprawdzą się także w czasie karnawału.

Łatwość przygotowania sprawia, że pyszne chorwackie fritule można robić przez cały rok i serwować nawet bez żadnej okazji. To pomysł nie tylko na deser, ale i słodką przekąskę. Zastąpią gotowe drożdżówki ze sklepu. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek. Idealnie komponują się z kawą, herbatą i mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 900 g mąki pszennej
  • 800 ml letniej wody
  • 1 szklanka rodzynek
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do 1 szklanki ciepłej wody wsypać drożdże i cukier. Wymieszać i przelać do miski.
  • Do miski z zaczynem przesiać mąkę ze szczyptą soli. Wsypać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Dodać obrane i starte na tarce jabłko oraz skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać.
  • Do ciasta wlać pozostałą wodę i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • W garnku rozgrzać olej lub roztopić smalec. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki i smażyć partiami z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Gorące pączki posypać cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać w tłusty czwartek i na inne okazje.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej