Biszkopt szpinakowy do tortu. Obłędnie wygląda, pysznie smakuje

2023-03-23 16:22

Biszkopt szpinakowy to ciekawe rozwiązanie dla osób, które lubią robić domowe torty. Tradycyjne blaty biszkoptowe można zastąpić ciastem w obłędnym zielonym kolorze. Dzięki temu prostemu zabiegowi tort będzie nie tylko efektowne się prezentował, ale i pysznie smakował.

biszkopt szpinakowy

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Biszkopt szpinakowy do tortu to zielone ciasto, które zachwyci nie tylko wyglądem.
łatwy
60 min
10

Jak zrobić biszkopt szpinakowy?

Najpierw należy zmiksować na gładko szpinak z olejem. Następnie trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Powinna mieć taką konsystencję jak na bezę. Kiedy białka są sztywne i błyszczące, dodaje się po jednym żółtku i miksuje do połączenia składników. Do masy należy dodać szpinak oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki miesza się łyżką do połączenia. Gotowe ciasto piecze się w tortownicy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut.

Przepis na biszkopt szpinakowy

  • To łatwy przepis na pyszne i oryginalne ciasto, które można wykorzystać do przygotowania obłędnego tortu.
  • Biszkopt z dodatkiem szpinaku robi się szybko. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec.
  • Lista składników jest krótka i obejmuje sześć produktów, które zawsze są w sklepach.
  • Szpinakowy biszkopt najlepiej piec w tortownicy o średnicy 20 cm.
  • Do biszkoptu można wykorzystać świeży lub mrożony szpinak. Ten drugi trzeba wcześniej rozmrozić na sicie i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Zielony biszkopt wzbogaci ekstrakt waniliowy.
  • Szpinakowe blaty biszkoptowe to doskonała baza do tortów i przekładanych kremami ciast.

SKŁADNIKI

  • 250 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g szpinaku
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak zmiksować z olejem na gładko.
  • Białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
  • Dodać szpinak i delikatnie wymieszać. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i użyć do tortu.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...