Biszkopt szpinakowy do tortu. Obłędnie wygląda, pysznie smakuje
Biszkopt szpinakowy to ciekawe rozwiązanie dla osób, które lubią robić domowe torty. Tradycyjne blaty biszkoptowe można zastąpić ciastem w obłędnym zielonym kolorze. Dzięki temu prostemu zabiegowi tort będzie nie tylko efektowne się prezentował, ale i pysznie smakował.
Jak zrobić biszkopt szpinakowy?
Najpierw należy zmiksować na gładko szpinak z olejem. Następnie trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Powinna mieć taką konsystencję jak na bezę. Kiedy białka są sztywne i błyszczące, dodaje się po jednym żółtku i miksuje do połączenia składników. Do masy należy dodać szpinak oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki miesza się łyżką do połączenia. Gotowe ciasto piecze się w tortownicy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut.
Przepis na biszkopt szpinakowy
- To łatwy przepis na pyszne i oryginalne ciasto, które można wykorzystać do przygotowania obłędnego tortu.
- Biszkopt z dodatkiem szpinaku robi się szybko. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec.
- Lista składników jest krótka i obejmuje sześć produktów, które zawsze są w sklepach.
- Szpinakowy biszkopt najlepiej piec w tortownicy o średnicy 20 cm.
- Do biszkoptu można wykorzystać świeży lub mrożony szpinak. Ten drugi trzeba wcześniej rozmrozić na sicie i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Zielony biszkopt wzbogaci ekstrakt waniliowy.
- Szpinakowe blaty biszkoptowe to doskonała baza do tortów i przekładanych kremami ciast.
SKŁADNIKI
- 250 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 150 g szpinaku
- 100 ml oleju
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak zmiksować z olejem na gładko.
- Białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
- Dodać szpinak i delikatnie wymieszać. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia.
- Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i użyć do tortu.