Biszkopt szpinakowy do tortu. Obłędnie wygląda, pysznie smakuje

biszkopt szpinakowy
Autor: Shutterstock Biszkopt szpinakowy do tortu to zielone ciasto, które zachwyci nie tylko wyglądem.
łatwy
60 min
10

Biszkopt szpinakowy to ciekawe rozwiązanie dla osób, które lubią robić domowe torty. Tradycyjne blaty biszkoptowe można zastąpić ciastem w obłędnym zielonym kolorze. Dzięki temu prostemu zabiegowi tort będzie nie tylko efektowne się prezentował, ale i pysznie smakował.

Jak zrobić biszkopt szpinakowy?

Najpierw należy zmiksować na gładko szpinak z olejem. Następnie trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Powinna mieć taką konsystencję jak na bezę. Kiedy białka są sztywne i błyszczące, dodaje się po jednym żółtku i miksuje do połączenia składników. Do masy należy dodać szpinak oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki miesza się łyżką do połączenia. Gotowe ciasto piecze się w tortownicy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut.

Przepis na biszkopt szpinakowy

  • To łatwy przepis na pyszne i oryginalne ciasto, które można wykorzystać do przygotowania obłędnego tortu.
  • Biszkopt z dodatkiem szpinaku robi się szybko. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec.
  • Lista składników jest krótka i obejmuje sześć produktów, które zawsze są w sklepach.
  • Szpinakowy biszkopt najlepiej piec w tortownicy o średnicy 20 cm.
  • Do biszkoptu można wykorzystać świeży lub mrożony szpinak. Ten drugi trzeba wcześniej rozmrozić na sicie i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Zielony biszkopt wzbogaci ekstrakt waniliowy.
  • Szpinakowe blaty biszkoptowe to doskonała baza do tortów i przekładanych kremami ciast.

SKŁADNIKI

  • 250 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g szpinaku
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak zmiksować z olejem na gładko.
  • Białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
  • Dodać szpinak i delikatnie wymieszać. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i użyć do tortu.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej