Beza z porzeczkami - przepis na pyszny deser

Beza z porzeczkami - przepis na pyszny deser
Autor: thinkstockphotos.com Beza z porzeczkami - idealne połączenie słodyczy z kwaśnymi owocami. (Oprócz porzeczek można dodać jeszcze maliny i jagody).
średni
60 min
4

Słodka beza i kwaśne porzeczki to doskonałe połączenie, które sprawdzi się idealnie w deserach. Podajemy przepis na słodko-kwaśny deser z owocami.

Ciasto z bezą porzeczkową

Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami

Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami

SKŁADNIKI

  • BEZA:
  • 6 białek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 kg porzeczek
  • KREM:
  • 300 g porzeczek
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubijamy na sztywno pianę z cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli.
  • Powstałą masę dzielimy na 2 części i pieczemy w 2 tortownicach o tej samej średnicy. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bezę przez 5-10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pozostawiamy bezę na 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do ostudzenia.
  • Ubijamy śmietanę kremówkę na gładką masę i delikatnie łączymy ją z serkiem mascarpone i porzeczkami.
  • Nakładamy masę na jedną część bezy, a następnie przykrywamy ją drugą częścią i ozdabiamy pozostałymi porzeczkami.