Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

2023-03-16
Zuzanna Lubart
Babka drożdżowa - wg przepisu Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Pulchna babka drożdżowa to klasyka wielkanocnych  ciast
średni
40 min
4

Klasyczna drożdżowa babka według przepisu Magdy Gessler może zagościć również na Twoim świątecznym stole. I nie trzeba wydawać na nią mnóstwa pieniędzy, kupując ciasto u słynnej restauratorki, można ją zrobić samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić wielkanocną babkę drożdżową, idealnie wyrośniętą i puchatą, której nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler.

Babka drożdżowa puszysta i lekka

Wiele osób nie zabiera się nawet za pieczenie baby drożdżowej, uważając, ze to wyższa szkoła jazdy i bardzo trudno upiec taką, żeby była puszysta, miękka i super pyszna. Tymczasem nie jest to aż tak, trudne, jakby się mogło wydawać. Wystarczy spróbować i trzymać się kilku reguł i dać ciastu nieco czasu na wyrośnięcie, a pyszna puchata baba będzie się pysznić na wielkanocnym stole. W wideo podpowiadamy, jak upiec idealne ciasto drożdżowe!

Polecamy także inne przepisy na pyszne świąteczne baby, mazurki i serniki:

Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby

Sernik na święta - 20 przepisów na sernik

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi przepisami na babki drożdżowe

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki bakalii
  • cukier puder do oprószenia
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzej. Wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Jajka i żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli na puszystą masę.
  • Cytrynę (najlepiej żeby była z upraw ekologicznych) umyj i sparz, otrzyj z niej skórkę (tylko żółtą część) i dodaj do jajek. Dołóż rozczyn i wsyp resztę mąki. Wyrób jednolite ciasto.
  • W rondlu rozpuść masło, przestudź i dodaj do ciasta. Dorzuć bakalie. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy jest gotowe.
  • Wysmaruj masłem formę. Przełóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce, aby urosło - powinno podwoić swoją objętość.
  • Nastaw piekarnik na 180 st.C. Piecz ok. 40 minut. Wystudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Wielkanocna babka drożdżowa
Zuzanna Lubart