Babeczki piaskowe: przepis na ciasteczka na 2 kęsy
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Babeczki piaskowe to doskonały pomysł nie tylko na niedzielny deser, ale też na Wielkanoc. Proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo dekoracyjne i uwielbiane przez dzieci. Podajemy łatwy przepis na babeczki piaskowe.
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 4 jaja
- 200 g cukru drobnego Diamant
- skórka otarta z cytryny
- 145 g mąki ziemniaczanej
- 85 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
- gruba rafinada Diamant do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło roztopić, odstawić.
- Jajka ubić mikserem z cukrem. Dodać masło i skórkę z cytryny.
- Obie mąki połączyć, wymieszać z proszkiem i kardamon, dodać do masy jajecznej, utrzeć ciasto.
- Przełożyć do silikonowych foremek na babeczki (do połowy wysokości).
- Piec 25 minut w 180°C. Odstawić na 5 minut po czym przełożyć na kratkę. Ostudzić.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, polać nią babeczki i posypać rafinadą.