Afrykańska Królowa, czyli murzynek z owocami. Wilgotny i tak pyszny, że znika w mig!

Afrykańska Królowa, czyli murzynek z owocami. Wilgotny i tak pyszny, że znika w mig!
Autor: Shutterstock Klasyczny murzynek zyskuje na klasie po dodaniu do niego sezonowych owoców
łatwy
30 min
5

Jak z klasycznego, pospolitego murzynka zrobić ciasto jak marzenie? Wystarczy dodać do niego owoce i zmieni się w Afrykańską Królową, godną stołu najbardziej wymagających biesiadników.

W galerii pod materiałem wideo znajdziesz inne przepisy na ciasta z owocami.

SKŁADNIKI

  • 40 dag mąki (2 szklanki)
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 30 dag cukru
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 gruszki
  • 1 jabłko
  • 25 dag śliwek
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło, olej, cukier, kakao i cukier waniliowy podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając
  • Ostudzić masę i połączyć ją z kolejno dodawanymi żółtkami. Dodać przesianą mąkę, wymieszać.
  • Dodać oprószone mąką owoce pokrojone na niewielkie kawałki - wielkości 1/4 śliwki.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170-180ºC przez ok. godzinę.
Beszamel - kakao
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej