Chrzan z jabłkiem: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc [WIDEO]

Chrzan z jabłkiem: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrzan z dodatkiem jabłka i śmietany ma delikatny,  lekko kwaskowy smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wielkanocny chrzan z jabłkiem co roku króluje na wielkanocnym stole. Chrzan to znakomity dodatek do mięs, doskonale komponuje się z typowymi daniami wielkanocnymi - białą kiełbasą czy pieczoną szynką. Tak przygotowany chrzan jest delikatny i lekko kwaskowy, znakomicie pasuje nie tylko do mięs, ale też do warzyw.

Składniki

  • 1/4 szklanki chrzanu (najlepiej świeżo startego)

  • jabłko

  • 1/4 szklanki gęstej, ale słodkiej śmietany

  • szczypta soli i cukru

  • 3 łyżki białego wina wytrawnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, by powstał mus.

  • Polej je winem i wymieszaj, by nie sczerniało.

  • Dodaj chrzan i śmietanę, połącz wszystkie składniki i starannie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i cukrem.

Ocena: 5