Walentynki: przepis na koktajl krewetkowy z awokado
2021-03-29
łatwy
20 min
4
W walentynki chętnie jemy potrawy zawierające afrodyzjaki. Wzięły one swoją nazwę od Afrodyty, greckiej bogini miłości, która wynurzyła się z wód morskich. Największą miłosną moc przypisuje się właśnie produktom pochodzącym z morza. Poznaj przepis na koktajl z krewetek, który rozpali zmysły w walentynki!
Owoce morza, jako poświęcone bogini Afrodycie, mają podobno miłosną moc. Pewnie dlatego ostrygi, małże, krewetki, homary, ryby czy kawior otwierają niemal każda listę afrodyzjaków. No i chyba nie ma zestawienia, w którym nie występowałyby awokado i chili.
SKŁADNIKI
- szklanka krewetek (mogą być mrożone lub z zalewy)
- duże dojrzałe awokado
- duża czerwona papryka
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- koperek do dekoracji (wystarczą 2-3 gałązki)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki rozmroź albo odsącz z zalewy. Wymieszaj dokładnie oliwę, chili, pieprz i sól. Powstałym sosem polej krewetki i odstaw na 15-20 minut.
- Awokado obierz, pokrój w niewielką kostkę, skrop sokiem z cytryny i natychmiast wymieszaj z krewetkami (inaczej awokado ściemnieje). Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Delikatnie wymieszaj całość i przełóż do dwóch pucharków.
- Polej jogurtem, udekoruj koperkiem. Pucharki przed podaniem wstaw do lodówki – najlepiej na pół godziny.