Niebiańskie trufle czekoladowe na walentynkowy prezent

Niebiańskie trufle czekoladowe na walentynkowy prezent

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Samodzielnie przygotowane trufle czekoladowe pomogą przełamać pierwsze lody.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Trudno wyobrazić sobie coś bardziej czekoladowego niż trufle. To kwintesencja wykwintności i słodyczy tego szlachetnego składnika. W niewielkiej przygotowanej samodzielnie czekoladce tli się pasja i ogień. Do dzieła więc, do dzieła.

Składniki

  • 5 tabliczek czekolady minimum 70%

  • 1/2 małego opakowania śmietany kremówki

  • kakao w proszku

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 25 ml czystej wódki, likieru pomarańczowego, brandy lub rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • 3 tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

  • Śmietanę zagotuj, zdejmij z ognia i połącz z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj cukier wanilinowy i alkohol, wymieszaj.

  • Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, tak by jej wysokość miała 2-2,5cm. Wstawiamy na noc do lodówki.

  • Schłodzoną masę natnij nożem w kratkę o boku 1,5-2cm i wyjmij z formy razem z papierem. Z kosteczek szybko uformuj kulki i wstaw ponownie do lodówki do schłodzenia.

  • Rozpuść i ostudź resztę czekolady, obtocz w niej pojedynczo dobrze schłodzone kulki i ponownie włóż je do lodówki do schłodzenia. Na koniec obsyp je dobrym sproszkowanym kakao.

tip dnia

Te czekoladki można zrobić na zapas i przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu, najlepiej w lodówce.

Japońskie czekoladki miłości

"Japońskie kobiety w walentynki ofiarowują zwyczajowo pudełko czekoladek mężczyźnie, który wpadł im w oko. Jeśli obdarowany dokładnie miesiąc później również podaruje jej czekoladki, oznacza to, że odwzajemnia uczucia. I wszystko staje się jasne."

Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Ocena: 0