Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ta przystawka to ocean świeżości i krzepy na talerzu. Delikatne, ale bardzo charakterystyczne w smaku mięso z tuńczyka, odświeżające owoce cytrusowe i nieco przypraw. Wszystko po to, aby pobudzić apetyty na więcej przyjemności.
Do tego dania podaj lekkie, białe wino, może być musujące.
Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 100 g świeżego tuńczyka
- 1/2 pomarańczy
- 3 cząstki czerwonego grejpfruta
- 1/2 mango
- kawałek świeżego ogórka ze skórką
- sól gruboziarnista
- świeżo mielony czarny pieprz
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki sosu sojowego
- sok z cytryny
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka umyj, osusz i posiekaj drobno nożem, ale nie rozgniataj.
- Miąższ owoców pokrój w drobną kostkę, ogórka i szczypiorek posiekaj.
- Wszystkie składniki włóż do naczynia razem z sokami, które puściły owoce.
- Dodaj sól, pieprz, sos sojowy i sok z cytryny. Odstaw na 20 minut.
- Odlej nadmiar płynu, uformuj tatar na talerzu i polej odrobiną oliwy.