Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ziemniaczanemu kruchemu ciastu możemy też nadać kształty inne niż paluszków i zrobić z niego wytrawne przekąskowe "lizaki".
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka to super łatwa do przygotowania przekąska ze składników dostępnych w każdym sklepie. Paluszki są delikatne, smaczne i pozbawione konserwantów. Zdrowsza alternatywa dla słonych przekąsek ze sklepu.
Składniki
15 dag smalcu
15 dag gotowanych ziemniaków
2 jajka - jedno do ciasta, drugie do smarowania
20 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 łyżka kminku, sezamu lub czarnuszki do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki utłuc na gładką masę lub przecisnąć przez praskę.
Tłuszcz posiekać z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i kminkiem/sezamem/czarnuszką.
Dodać ziemniaki i jajko, zagnieść ciasto.
Formować z niego paluszki długości 10 cm, albo ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty foremkami.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec do zrumienienia na złoty kolor.
Smalec kiedyś był tłuszczem powszechnie stosowanym do wypieku ciast kruchych. Co prawda nie ma takiego aromatu jak masło, ale nadaje ciastu większą kruchość. Do kruchych wytrawnych wypieków nadaje się idealnie, warto czasem skorzystać ze sposobów naszych babć.