Ukraińskie syrniki wytrawne ze szczypiorem: superprzekąska dla każdego

2022-02-28
Ukraińskie syrniki wytrawne ze szczypiorem: superprzekąska dla każdego
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Ukraińskie syrniki to klasyczne placuszki twarogowe. Zazwyczaj podaje się je na słodkie śniadanie, ale jeszcze pyszniejsze są wytrawne ze szczypiorem. Twarogowe syrniki to superprzekąska dla każdego: na obiad, kolację lub do pracy. Smaży się je na suchej patelni teflonowej, można podłożyć świeżego masła, ale to nie ma większego wpływu na ich smak. 

SKŁADNIKI

  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • 40 g dojrzałego sera mozzarella
  • 2-4 dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki maki owsianej, około 60 g
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli nie macie mąki owsianej, to zwykłe płatki owsiane zmielcie w młynku do kawy na mąkę.
  • Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać do niego rozmącone ze szczyptą soli jajko, starty ser, drobno posiekaną dymkę oraz mąkę owsianą. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Smażyć na suchej patelni do zrumienienia z obu stron.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?