Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami i serem: jak zrobić? [przepis]

Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami i serem: jak zrobić? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Odważniejsi mogą zastąpić pieczarki kurkami - również warto je wcześniej podsmażyć

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Uwielbiasz jeść zapiekanki z pieczarkami i serem w przydrożnych budkach? Taką pyszną przekąskę możesz zrobić też w domu. Podajemy sprawdzony przepis na zapiekankę. Pamiętaj, że najważniejsze są dobrze usmażone pieczarki!

Składniki

  • 2 świeże bagietki

  • ser w kostce gouda

  • odrobina masła

  • przyprawy: pieprz, słodka papryka

  • olej

  • 0,5 kg pieczarek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy je masłem. Ser gouda ścieramy na tarce na dużym oczku.

  • Pieczarki dokładnie myjemy, następnie kroimy na plasterki. Pieczarki możemy od razu ułożyć na bagietce, posypać serem i włożyć do piekarnika. Jednak zapiekanka będzie smaczniejsza, jeśli pieczarki najpierw usmażymy, a następnie zapieczemy.

  • Pokrojone pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i przyprawiamy je odrobiną pieprzu i słodką papryką. Gdy pieczarki się usmażą, zdejmujemy je z patelni i równo układamy na bagietce.

  • Następnie posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni, aż ser się roztopi.

Ocena: 3,3