Smażone paluszki krabowe surimi: najlepsza przekąska imprezowa

Smażone paluszki krabowe surimi: najlepsza przekąska imprezowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędna przekąska - surimi smażone w panierce z sera

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smażone paluszki krabowe surimi to zaskakująco pyszna przekąska. Żadna impreza nie może się bez nich obyć. Wasi goście będą zachwyceni. Szczególnie gdy smażone pałeczki krabowe podacie z wyrazistymi sosami. 

Składniki

  • 200 g krabowych paluszków surimi

  • 50 g żółtego sera, obsuszonego i startego na tarce o drobnych oczkach

  • 2 jajka

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • olej do smażenia

  • keczup i słodko-kwaśny sos chili

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować panierkę. Jajka lekko ubić, dodać majonez, czosnek w proszku i drobno starty twardy ser. Wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać olej.

  • Paluszki krabowe panierować w mieszaninie jajek i sera, jak w płynnym cieście.

  • Smażyć do zrumienienia z każdej strony.

  • Zdjąć z patelni i odsączyć z namiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzić.

  • Podawać z keczupem i słodko-kwaśnym sosem chili.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1