Smakowite pizzerinki z mielonym mięsem: pyszna przekąska na każdą okazję

Smakowite pizzerinki z mielonym mięsem: pyszna przekąska na każdą okazję

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wierzch pizzerinek można posypać posiekaną czerwoną cebulą i natką pietruszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pizzerinki z mielonym mięsem, czyli otwarte placki z pysznym farszem, można podać na przyjęciu, można zabrać do pracy. Pizzerinki to przekąska na każdą okazję. Pożywne, pyszne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Jeśli nie chcesz wyrabiać ciasta samodzielnie, możesz kupić gotowe ciasto drożdżowe surowe i dalej postępować zgodnie z przepisem. 

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 40 g drożdży

  • 250 ml ciepłej wody

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki oliwy

  • Nadzienie:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka ostrej pasty paprykowej np. ajvaru 

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.

  • Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać.

  • Po wyrobieniu kulę ciasta pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  • W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym i pastą paprykową, posolić, wymieszać na jednorodną masę. 

  • Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkować ciasto na placek, grubości 1,5 cm. Wyciąć z niego 9 kółek wielkość spodka.

  • Na środku każdego kółka położyć kulkę farszu. Zawinąć brzegi do góry, tworząc rodzaj otwartego placka. 

  • Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć pizzerinki. Należy zachować odstępy między nimi. 

  • Piec ok. 15-20 minut w temp. 180°C. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5