Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami: doskonała przekąska na ciepło

Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami: doskonała przekąska na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna przekąska na ciepło z kurczakiem, pieczarkami i serem 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami to świetna przekąska na ciepło. Pieczarki można zastąpić boczniakami lub innymi grzybami hodowlanymi. A w sezonie warto skorzystać z dobrodziejstwa grzybów leśnych. 

Składniki

  • 4 placki tortilli

  • 200 g sera żółtego

  • 150 g pieczarek 

  • 1 pierś kurczaka lub 2 udka bez kości i skóry

  • 1 cebula

  • ½ łyżeczki posiekanej pietruszki

  • 1 łyżka oleju

  • sól i  pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Pierś kurczaka pokroić w paski. 

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju dodać pokrojoną pierś z kurczaka i obsmażyć na rumiano. Mięso zdjąć z patelni. Pokroić w kostkę. 

  • Na patelnie dodać cebulę i pieczarki, smażyć na wolnym ogniu przez 5-7 minut. 

  • Tortillę posypać serem, położyć porcję cebuli z pieczarkami i kawałki kurczaka, ponownie posypać serem. Złożyć na pół. 

  • Qeasadille grillować lub smażyć na suchej patelni do chwili, gdy ser się roztopi. Kroić na trójkąty. Podawać póki ciepłe. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4