Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami: doskonała przekąska na ciepło

2021-03-29
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami: doskonała przekąska na ciepło
Autor: Shutterstock Pyszna przekąska na ciepło z kurczakiem, pieczarkami i serem 
łatwy
30 min
4

Quesadillas z kurczakiem i pieczarkami to świetna przekąska na ciepło. Pieczarki można zastąpić boczniakami lub innymi grzybami hodowlanymi. A w sezonie warto skorzystać z dobrodziejstwa grzybów leśnych. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 placki tortilli
  • 200 g sera żółtego
  • 150 g pieczarek 
  • 1 pierś kurczaka lub 2 udka bez kości i skóry
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i  pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Pierś kurczaka pokroić w paski. 
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju dodać pokrojoną pierś z kurczaka i obsmażyć na rumiano. Mięso zdjąć z patelni. Pokroić w kostkę. 
  • Na patelnie dodać cebulę i pieczarki, smażyć na wolnym ogniu przez 5-7 minut. 
  • Tortillę posypać serem, położyć porcję cebuli z pieczarkami i kawałki kurczaka, ponownie posypać serem. Złożyć na pół. 
  • Qeasadille grillować lub smażyć na suchej patelni do chwili, gdy ser się roztopi. Kroić na trójkąty. Podawać póki ciepłe.