Polenta: jak zrobić? Podajemy łatwy przepis

2021-03-29
jak-zrobic-polente.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wśród wielu zalet polenty warto wskazać to, że nie zawiera glutenu
łatwy
15 min
4

Polenta to włoska potrawa z kaszki lub mąki kukurydzianej. Jest smaczna, sycąca i łatwa w przygotowaniu. Sprawdź, jak w łatwy sposób zrobić polentę.

SKŁADNIKI

  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Doprowadzamy bulion warzywny do wrzenia i dodajemy kaszę kukurydzianą, doprawiamy solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Po 3 minutach przelewamy polentę do naczynia - np. żaroodpornego. Powinna mieć grubość około 2 cm. Zostawiamy do wystygnięcia i kroimy na równe kawałki.
  • Potem polentę możemy podać jako przekąskę do włoskich wędlin i serów na zimno. Można również ją podsmażyć na patelni grillowej i podawać z sosami na bazie pomidorów lub śmietany. Idealnie sprawdza się jako wegetariański dodatek do warzywnych zapiekanek z dużą ilością sosu.