Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Polenta: jak zrobić? Podajemy łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wśród wielu zalet polenty warto wskazać to, że nie zawiera glutenu
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Polenta to włoska potrawa z kaszki lub mąki kukurydzianej. Jest smaczna, sycąca i łatwa w przygotowaniu. Sprawdź, jak w łatwy sposób zrobić polentę.
Składniki
150 g kaszy kukurydzianej
600 ml bulionu warzywnego
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Doprowadzamy bulion warzywny do wrzenia i dodajemy kaszę kukurydzianą, doprawiamy solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Po 3 minutach przelewamy polentę do naczynia - np. żaroodpornego. Powinna mieć grubość około 2 cm. Zostawiamy do wystygnięcia i kroimy na równe kawałki.
Potem polentę możemy podać jako przekąskę do włoskich wędlin i serów na zimno. Można również ją podsmażyć na patelni grillowej i podawać z sosami na bazie pomidorów lub śmietany. Idealnie sprawdza się jako wegetariański dodatek do warzywnych zapiekanek z dużą ilością sosu.