Placki ziemniaczane z jabłkami: podajemy ciekawy przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Placki ziemniaczane to obok babki ziemniaczanej, kartaczy czy kiszki ziemniaczanej tradycyjna potrawa Podlasia, lubiana jednak w całej Polsce. Aby danie było ciekawsze i odegrało rolę deseru, można dodatkowo wykorzystać duszone jabłka. Sprawdź, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z jabłkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. kwaśniej śmietany
- łyżka cukru
- skórka otarta z cytryny
- sól
- cukier puder
- cynamon
- 1/2 kg jabłek
- 500 ml śmietanki 30%
- waniliowy serek homogenizowany
- 1 szklanka startych jabłek lub pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka jabłek duszonych na maśle (mogą być też jabłka z kompotu)
- opcjonalnie: listki świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudzić, obrać i zmielić. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wymieszać. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
- Masę ziemniaczaną połączyć ze startymi jabłkami. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Śmietankę ubić na sztywno mikserem, dodać serek homogenizowany i duszone jabłka (albo z kompotu). Całość delikatnie wymieszać.
- Usmażone placki oprószyć cynamonem i cukrem pudrem. Serwować z kremem śmietankowym. Można dodatkowo posypać świeżą miętą.