Placki ziemniaczane z jabłkami: podajemy ciekawy przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Placki ziemniaczane to obok babki ziemniaczanej, kartaczy czy kiszki ziemniaczanej tradycyjna potrawa Podlasia, lubiana jednak w całej Polsce. Aby danie było ciekawsze i odegrało rolę deseru, można dodatkowo wykorzystać duszone jabłka. Sprawdź, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z jabłkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
 - 3-4 jajka
 - 250 g mąki pszennej
 - 1/2 szkl. kwaśniej śmietany
 - łyżka cukru
 - skórka otarta z cytryny
 - sól
 - cukier puder
 - cynamon
 - 1/2 kg jabłek
 - 500 ml śmietanki 30%
 - waniliowy serek homogenizowany
 - 1 szklanka startych jabłek lub pokrojonych w kostkę
 - 1 szklanka jabłek duszonych na maśle (mogą być też jabłka z kompotu)
 - opcjonalnie: listki świeżej mięty
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudzić, obrać i zmielić. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wymieszać. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
 - Masę ziemniaczaną połączyć ze startymi jabłkami. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
 - Śmietankę ubić na sztywno mikserem, dodać serek homogenizowany i duszone jabłka (albo z kompotu). Całość delikatnie wymieszać.
 - Usmażone placki oprószyć cynamonem i cukrem pudrem. Serwować z kremem śmietankowym. Można dodatkowo posypać świeżą miętą.