Placki z dyni z rodzynkami: przepis na pyszne dyniowe placuszki

Placki z dyni z rodzynkami: przepis na pyszne dyniowe placuszki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Placuszki dyniowe posypane cukrem pudrem mogą zastąpić bardziej kaloryczny deser

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dyniowe placuszki to wyśmienite danie dla wegetarian i łasuchów - bez względu na upodobania kulinarne. Są łatwe w przygotowaniu oraz lekkostrawne. Sprawdź nasz przepis na placki z dyni!

Składniki

  • 1 kg obranej dyni

  • 4 jajka

  • łyżka masła

  • łyżka cukru

  • szklanka mąki

  • pół szklanki rodzynek namoczonych w rumie

  • sól

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, żółtka utrzyj z masłem i cukrem.

  • Połącz z dynią i mąką, posól. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

  • Na koniec dodaj odsączone rodzynki.

  • Smaż na patelni na rozgrzanym oleju.

  • Podawaj z cukrem pudrem.

Ocena: 4