Placki z bakłażana: zdrowe i pyszne

2021-03-29
Placki z bakłażana: zdrowe i pyszne
Autor: Shutterstock Bakłażanowe placuszki to świetna przekąska na ciepło, jak i na zimno
łatwy
30 min
4

Placki z bakłażana są zdrowe i pyszne. Jeśli lubicie tę fioletową gruszkę miłosną, jak nazywano kiedyś oberżynę, to jest to danie dla was. Chrupiące z wierzchu, rozpływające się w środku, bakłażanowe placki są po prostu smaczne. Ten lekki, lecz sycący posiłek, posmakuje każdemu gurmandziście. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 3 jajka
  • 30 g mąki
  • 30 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana umyć, pokroić w kostkę o boku 1 cm.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i obsmażyć bakłażany przez 7-9 minut, często mieszając.
  • W misce ubić jajka, dodać mąkę, parmezan, posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie.
  • Dodać drobno posiekany czosnek i połowę koperku oraz zrumienionego bakłażana, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, za pomocą łyżki kłaść na tłuszczu placuszki z bakłażanowego ciasta, lekko je spłaszczając.
  • Placuszki smażyć po 3-5 minut z każdej strony.
  • Podawać z domowym keczupem, posypane posiekanym koperkiem.