Placki z bakłażana: zdrowe i pyszne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placki z bakłażana są zdrowe i pyszne. Jeśli lubicie tę fioletową gruszkę miłosną, jak nazywano kiedyś oberżynę, to jest to danie dla was. Chrupiące z wierzchu, rozpływające się w środku, bakłażanowe placki są po prostu smaczne. Ten lekki, lecz sycący posiłek, posmakuje każdemu gurmandziście.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 3 jajka
- 30 g mąki
- 30 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana umyć, pokroić w kostkę o boku 1 cm.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i obsmażyć bakłażany przez 7-9 minut, często mieszając.
- W misce ubić jajka, dodać mąkę, parmezan, posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie.
- Dodać drobno posiekany czosnek i połowę koperku oraz zrumienionego bakłażana, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, za pomocą łyżki kłaść na tłuszczu placuszki z bakłażanowego ciasta, lekko je spłaszczając.
- Placuszki smażyć po 3-5 minut z każdej strony.
- Podawać z domowym keczupem, posypane posiekanym koperkiem.