Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Pianka z buraków: pomysł na elegancką przystawkę
Autor Zdjęcia: materiały prasowe Knorr
Efektowna pianka buraków stanowi ciekawy wstęp do większej uczty kulinarnej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pianka z buraków wygląda efektownie i znakomicie smakuje. Co więcej, łatwo ją przygotować! Przetestuj przepis na piankę z buraków autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
Składniki
0,5 kg buraków
Sos sałatkowy do mizerii Knorr
100 ml śmietanki 30%
5 jajek
cytryna
40 g jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
łyżka masła
łyżka octu
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie krok po kroku:
Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.
Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.
Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.
Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem, wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.