Pianka z buraków: pomysł na elegancką przystawkę

Pianka z buraków: pomysł na elegancką przystawkę

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Knorr

Efektowna pianka buraków stanowi ciekawy wstęp do większej uczty kulinarnej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pianka z buraków wygląda efektownie i znakomicie smakuje. Co więcej, łatwo ją przygotować! Przetestuj przepis na piankę z buraków autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

Składniki

  • 0,5 kg buraków

  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 5 jajek

  • cytryna

  • 40 g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku

  • łyżka masła

  • łyżka octu

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.

  • Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

  • Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.

  • Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.

  • Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem, wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.

Ocena: 0