Pasztet z dzika: przepis na pyszną dziczyznę [WIDEO]

Pasztet z dzika: przepis na pyszną dziczyznę [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet z dzika to jedna z najbardziej cenionych potraw z dziczyzny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dziczyzna zajmowała ważne miejsce w kuchni staropolskiej. Dziś niezbyt doceniana, ma jednak grono zagorzałych fanów. Pasztet z dzika to jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Sprawdź, jak go zrobić.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.

Składniki

  • 1,2 kg udźca dzika

  • 10 dag słoniny

  • 30 dag wątróbki drobiowej

  • 25 dag włoszczyzny

  • 5 dag smalcu

  • gałka muszkatołowa mielona

  • gałązka rozmarynu

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • 5 jagód jałowca

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 dag suszonych podgrzybków

  • 5 jajek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso oczyść dokładnie z błon i ugotuj razem z warzywami, przyprawami, grzybkami.

  • Wątróbkę krótko obsmaż. Kiedy wystygnie, przepuść wszystko 3 razy przez maszynkę.

  • Dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku. Dodaj jajka, sól oraz pieprz i wyrabiaj na jednolitą masę 3-5 minut.

  • Przełóż do foremki wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą.

  • Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.

Ocena: 4