Pasztet z dyni z pieczarkami: przepis dla wegetarian i nie tylko

Pasztet z dyni z pieczarkami: przepis dla wegetarian i nie tylko

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wypróbuj przepis na aromatyczny pasztet z dyni i pieczarek

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycące warzywa to klasyczny składnik wegetariańskich pasztetów. Zamiast soczewicy, soi czy cukinii można wykorzystać dynię. Pasztet z dyni z pieczarkami zasmakuje nie tylko wegetarianom.

Składniki

  • nieduża dynia

  • 20 dag pieczarek

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 20 dag sera mozzarella (może być i biały, i żółty)

  • 2 jajka

  • 2 łyżki bułki tartej + tyle samo owsianych otrębów

  • odrobina masła

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • świeża natka pietruszki do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię kroimy na części, obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.

  • Pieczarki obieramy ze skóry i ścieramy.

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła do momentu, aż się zeszkli.

  • Dodajemy do niej wyciśnięty czosnek, a następnie pieczarki i dynię. Wszystko dusimy na małym ogniu do pół godziny, po czym przyprawiamy pieprzem, solą i gałką.

  • Ostudzoną masę przekładamy do miski. Dodajemy startą mozzarellę, jajka, bułkę tartą, otręby i natkę.

  • W międzyczasie przygotowujemy piekarnik, który nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do formy i pieczemy 50 minut.

Ocena: 2,7