Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs
Pasztet z dyni z pieczarkami: przepis dla wegetarian i nie tylko

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wypróbuj przepis na aromatyczny pasztet z dyni i pieczarek
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sycące warzywa to klasyczny składnik wegetariańskich pasztetów. Zamiast soczewicy, soi czy cukinii można wykorzystać dynię. Pasztet z dyni z pieczarkami zasmakuje nie tylko wegetarianom.
Składniki
nieduża dynia
20 dag pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
20 dag sera mozzarella (może być i biały, i żółty)
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + tyle samo owsianych otrębów
odrobina masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
świeża natka pietruszki do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Dynię kroimy na części, obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.
Pieczarki obieramy ze skóry i ścieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła do momentu, aż się zeszkli.
Dodajemy do niej wyciśnięty czosnek, a następnie pieczarki i dynię. Wszystko dusimy na małym ogniu do pół godziny, po czym przyprawiamy pieprzem, solą i gałką.
Ostudzoną masę przekładamy do miski. Dodajemy startą mozzarellę, jajka, bułkę tartą, otręby i natkę.
W międzyczasie przygotowujemy piekarnik, który nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do formy i pieczemy 50 minut.