Pasternak: jak zrobić frytki z pasternaku? [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Frytki z pasternaku to kolejna doskonała alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Są pożywne, bardziej wyraziste w smaku, a przy tym o wiele zdrowsze. Sprawdź, jak zrobić frytki z pasternaku - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 4 pasternaki
- sól
- różowy pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pasternak obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w słupki i włożyć do osolonej wrzącej wody. Gotowany kilka minut nabierze miękkości.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni. Odcedzić ugotowany pasternak na sitku, wymieszać z oliwą z oliwek, posolić i oprószyć różowym pieprzem.
- Rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 20 minut, aż frytki nabiorą złotobrązowego koloru.