Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Paluchy drożdżowe z serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Paluchy drożdżowe z serem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Paluchy drożdżowe z serem to świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny albo na domówkę. Doskonale smakują same, a także z esencjonalnymi dipami. Nie są też trudne do przygotowania ani kosztowne, więc koniecznie wypróbuj przepis!
Składniki
1 torebka drożdży suszonych instant
1 łyżeczka cukru
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
1 szklanka tartej mozzarelli
pieprz grubo mielony
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze, dolewając tyle letniej wody, aby powstała sprężysta i w miarę lekka masa, która nie będzie lepić się do rąk.
Całość mieszamy ok. 4-5 minut tak, aby dobrze napowietrzyć ciasto, a następnie odrywamy jego kawałki, rolujemy je, nadając kształt palucha i mocno przyciskamy do wysypanego na talerzu sera.
Posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na około 8 minut.