Paluchy drożdżowe z serem

Paluchy drożdżowe z serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paluchy drożdżowe z serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paluchy drożdżowe z serem to świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny albo na domówkę. Doskonale smakują same, a także z esencjonalnymi dipami. Nie są też trudne do przygotowania ani kosztowne, więc koniecznie wypróbuj przepis!

Składniki

  • 1 torebka drożdży suszonych instant

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 kg mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 szklanka tartej mozzarelli

  • pieprz grubo mielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze, dolewając tyle letniej wody, aby powstała sprężysta i w miarę lekka masa, która nie będzie lepić się do rąk.

  • Całość mieszamy ok. 4-5 minut tak, aby dobrze napowietrzyć ciasto, a następnie odrywamy jego kawałki, rolujemy je, nadając kształt palucha i mocno przyciskamy do wysypanego na talerzu sera.

  • Posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na około 8 minut.

Ocena: 5