Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
Obłędnie pyszny popcorn z mielonej piersi kurczaka: tani i efektowny posiłek lub przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Przepyszny popcron z mielonej piersi kurczaka podany z dipem jogurtowym z musztardą i miodem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Popcorn z mielonej piersi kurczaka, jak sama nazwa wskazuje to kulki z filetu drobiowego panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Są przepyszne i znikają w oka mgnieniu. Zazwyczaj przygotowuję popcorn z kurczaka jako przekąskę imprezową. Ale można je wykorzystać także jako dodatek do posiłku, który zabieramy do pracy. Moje dzieci go uwielbiają z dipem i pieczonymi ziemniakami.
Składniki
2 piersi z kurczaka o wadze 200 g każda, razem 400 g lub tyle samo mielonego filetu z piersi
750 ml - 1 litr oleju roślinnego, nadającego się do głębokiego smażenia
150 ml maślanki
200 g zwykłej mąki
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cebuli w proszku
3/4 łyżeczki czosnku w proszku
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie krok po kroku:
Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Zmiel w maszynce do mięsa.
Wymieszaj mięso z maślanką, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Okryj folią spożywczą i marynuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Pomoże to zmiękczyć kawałki kurczaka.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, drugą łyżeczkę soli, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, oregano i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
Z przygotowanej masy mięsnej uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mieszance mąki i przypraw.
Podgrzej 3-4 szklanki oleju, w zależności od głębokości patelni, to temperatury około 180°C. Weź mały kawałek kurczaka i wrzuć do niego. Jeśli skwierczy i powoli unosi się na górę, możesz zacząć smażyć.
W partiach dodaj kurczaka i smaż przez około 3-5 minut na złoty kolor. Umieść na drucianej podstawce nad ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Aby sprawdzić, czy są usmażone, po prostu wyjmij jeden kawałek i przekrój.
Powtórz to z resztą swoich porcji, a następnie podawaj z ulubionym dipem!