Obłędnie pyszny popcorn z mielonej piersi kurczaka: tani i efektowny posiłek lub przekąska

Popcorn z mielonej piersi kurczaka
Autor: Shutterstock Przepyszny popcron z mielonej piersi kurczaka podany z dipem jogurtowym z musztardą i miodem
łatwy
30 min
4

Popcorn z mielonej piersi kurczaka, jak sama nazwa wskazuje to kulki z filetu drobiowego panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Są przepyszne i znikają w oka mgnieniu. Zazwyczaj przygotowuję popcorn z kurczaka jako przekąskę imprezową. Ale można je wykorzystać także jako dodatek do posiłku, który zabieramy do pracy. Moje dzieci go uwielbiają z dipem i pieczonymi ziemniakami. 

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka o wadze 200 g każda, razem 400 g lub tyle samo mielonego filetu z piersi
  • 750 ml - 1 litr oleju roślinnego, nadającego się do głębokiego smażenia
  • 150 ml maślanki
  • 200 g zwykłej mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Zmiel w maszynce do mięsa.
  • Wymieszaj mięso z maślanką, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Okryj folią spożywczą i marynuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Pomoże to zmiękczyć kawałki kurczaka.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, drugą łyżeczkę soli, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, oregano i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
  • Z przygotowanej masy mięsnej uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mieszance mąki i przypraw.
  • Podgrzej 3-4 szklanki oleju, w zależności od głębokości patelni, to temperatury około 180°C. Weź mały kawałek kurczaka i wrzuć do niego. Jeśli skwierczy i powoli unosi się na górę, możesz zacząć smażyć.
  • W partiach dodaj kurczaka i smaż przez około 3-5 minut na złoty kolor. Umieść na drucianej podstawce nad ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Aby sprawdzić, czy są usmażone, po prostu wyjmij jeden kawałek i przekrój.
  • Powtórz to z resztą swoich porcji, a następnie podawaj z ulubionym dipem!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Przepisy na obiad za 5 zł. Zobacz 21 przepisów z mięsem i bez mięsa

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej