Obłędnie pyszny popcorn z mielonej piersi kurczaka: tani i efektowny posiłek lub przekąska

Obłędnie pyszny popcorn z mielonej piersi kurczaka: tani i efektowny posiłek lub przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszny popcron z mielonej piersi kurczaka podany z dipem jogurtowym z musztardą i miodem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Popcorn z mielonej piersi kurczaka, jak sama nazwa wskazuje to kulki z filetu drobiowego panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Są przepyszne i znikają w oka mgnieniu. Zazwyczaj przygotowuję popcorn z kurczaka jako przekąskę imprezową. Ale można je wykorzystać także jako dodatek do posiłku, który zabieramy do pracy. Moje dzieci go uwielbiają z dipem i pieczonymi ziemniakami. 

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka o wadze 200 g każda, razem 400 g lub tyle samo mielonego filetu z piersi

  • 750 ml - 1 litr oleju roślinnego, nadającego się do głębokiego smażenia

  • 150 ml maślanki

  • 200 g zwykłej mąki

  • 2 łyżeczki soli

  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 łyżeczki cebuli w proszku

  • 3/4 łyżeczki czosnku w proszku

  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Zmiel w maszynce do mięsa.

  • Wymieszaj mięso z maślanką, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Okryj folią spożywczą i marynuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Pomoże to zmiękczyć kawałki kurczaka.

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, drugą łyżeczkę soli, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, oregano i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.

  • Z przygotowanej masy mięsnej uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mieszance mąki i przypraw.

  • Podgrzej 3-4 szklanki oleju, w zależności od głębokości patelni, to temperatury około 180°C. Weź mały kawałek kurczaka i wrzuć do niego. Jeśli skwierczy i powoli unosi się na górę, możesz zacząć smażyć.

  • W partiach dodaj kurczaka i smaż przez około 3-5 minut na złoty kolor. Umieść na drucianej podstawce nad ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Aby sprawdzić, czy są usmażone, po prostu wyjmij jeden kawałek i przekrój.

  • Powtórz to z resztą swoich porcji, a następnie podawaj z ulubionym dipem!

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).