Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
2021-03-31
średni
50 min
4
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami nadają się zarówno na przekąskę i jako smakowity dodatek do zup: barszczu, cebulowej, pomidorowej. Farsz z kapusty i grzybów zachwyci aromatem jałowca i kminku.
Zobacz przepis: Czysty barszcz czerwony
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- sól
- 3 łyżki zimnej wody
- kminek, mak, sezam do dekoracji
- FARSZ:
- 400 g kiszonej kapusty
- 20 g suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 6 ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mielonego kminku
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- FARSZ: Grzyby zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy, aby zmiękły na około 30 minut.
- Kapustę można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Następne siekamy ją drobno i wrzucamy do garnka. Wodę z grzybów wlewamy do garnka z kapustą, grzyby i cebulę kroimy w paski. Do kapusty dolewamy niewielką ilość wody. Dodajemy listki laurowe, jałowiec oraz kminek i pieprz i gotujemy.
- Na patelni smażymy na maśle cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy grzyby i podsmażamy kilka minut. Grzyby z cebulą dodajemy do gotującej się kapusty. Wszystko razem dusimy przez godzinę (do miękkości).
- PASZTECIKI: Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy po kawałku na posypanym mąką stole i wycinamy z niego gwiazdki (bądź inne kształty). Na połowie gwiazdek kładziemy na środku łyżkę farszu. Następnie przykrywamy drugą gwiazdką, delikatne przyciskamy brzegi widelcem, aby się skleiły.
- Smarujemy rozbełtanym jajkiem (można również posypać makiem, kminkiem, sezamem dla dekoracji)
- Pieczemy blaszce na wyłożonej papierem w temp. 180 st., aż zrobią się rumiane (około 20 minut).